Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po zrážke s autom uhynulo medvieďa. Kolíziu s vlakom neprežila medvedica
Zdielať na

Po zrážke s autom uhynulo medvieďa. Kolíziu s vlakom neprežila medvedica

VÝCHODNÁ / Na diaľnici pri Východnej skočil pod auto mladý medveď. Aby toho nebolo málo, v neďalekej Kráľovej Lehote uhynula po kolízii s vlakom medvedica. Ochranári tvrdia, že pôvodné migračné trasy medveďov križujú cesty, či koľajnice, a preto dochádza k takýmto nehodám.

Pri úteku z diaľnice prešiel medveď stredové zvodidlá a zachytilo ho auto. Mladý vodič sa vracal v noci z práce domov. V rýchlosti na diaľnici nestihol ani zabrzdiť, keď mu vbehlo medvieďa pod kolesá. "V danom úseku diaľnice často býva plot poškodený, či už hubármi alebo ľuďmi, ktorí si potrebujú skratku vytvoriť. V tomto prípade takisto išlo o chýbajúci stĺpik a prestrihnuté pletivo," povedal Pavol Majko, riaditeľ správy TANAP-u. 45 kilogramový medveď bol na mieste mŕtvy.

V našom článku môžete vidieť video, ktoré nakrútil ten istý vodič na druhý deň. Je možné, že ide o matku malého medveďa. Tá spoza pletiva na diaľnici hľadala svoje asi dvojročné mláďa. "Teraz je na správcovi diaľnice, aby pravidelne kontroloval, či je oplotenie kompletné," vyjadril sa Majko.

V Kráľovej Lehote sa stala pre medvedicu osudná zrážka s vlakom. Podľa miestnych medvedica išla popri koľajisku a zachytil ju vlak. Išlo o osemročnú medvedicu. "Asi mala mláďatá, tá medvedica, ktorá mala prsník vyťahaný, mala aktívne prsné žľazy," ozrejmil Majko. Podľa ochranárov to budú mať medvede bez matky ťažké. A je otázne, či prežijú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy