Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
STK pre pandémiu dostala odklad. Akceptovať ho ale v zahraničí nebudú
Zdielať na

STK pre pandémiu dostala odklad. Akceptovať ho ale v zahraničí nebudú

BRATISLAVA / Mimoriadnu situáciu máme na Slovensku od 12-teho marca minulého roka. Aj napriek zlepšujúcej sa pandemickej situácii, zatiaľ stále trvá. To znamená, že stále platí aj predĺženie platnosti občianskeho, či vodičského preukazu. A taktiež aj technickej a emisnej kontroly o 3 mesiace. Vplyv na túto výnimku nemá ani zrušenie núdzového stavu. Vašu neplatnú STK ale v zahraničí akceptovať nebudú. Naopak napríklad Česi môžu s výnimkou jazdiť s neplatnou STK-čkou po celej Európe.

Ak si to zhrnieme, platnosť technickej a emisnej kontroly je stále predĺžená o 3 mesiace, pokuta za neplatnú STK-čku vám nepríde a nemali by vás za ňu momentálne pokutovať ani policajti na ceste.

Ministerstvo dopravy už vlani odporučilo Okresným úradom, aby v čase mimoriadnej situácie neukladali pokuty za neplatnú emisnú a technickú kontrolu, ktorých platnosť sa skončila od 12. marca - do odvolania.

"Toto predĺženie však platí iba na území Slovenska a bude platiť až do skončenia mimoriadnej situácie , čiže zrušenie núdzového stavu na 3-mesačné predlženie platnosti technickej a emisnej kontroly nebude mať žiadny vplyv," uviedol hovorca rezortu dopravy Ivan Rudolf. Predlženie akceptuje nielen polícia, ministerstvo dopravy upozornilo aj slovenskú kanceláriu poisťovatelov.

Aj iné krajiny vyšli svojim obyvatelom v čase pandémie v ústrety. Napríklad v susednom Česku sa do servisu po platnosti STK nemusia ponáhľať ďalších 10 mesiacov.  "Pokiaľ sa cítia byť ohrození alebo majú nejaké zdravotné komplikácie," povedal český hovorca ministerstva dopravy František Jemelka.


Ak však slovenskí vodiči chcú prekročiť hranice susedných štátov, výnimky neočakávajte. Aj pendleri musia mať STK platné. "Žiadnu takú zmluvu s Maďarskom, Rakúskom, Poľskom či Českom nemáme. Musíme rešpektovať ich zákony," skonštatoval dopravný analytik Jozef Drahovský.

"Predpokladáme, že ide o auta zaregistrované na Slovensku. V momente ako toto auto ide do Česka, musí mať tu technickú kontrolu platnú, pretože to slovenské opatrenie platí len na území Slovenska," vysvetlil hovorca českého ministerstva Jemelka.



Napríklad českí vodiči sa k nám a nielen k nám dostanú aj s neplatnou technickou či emisnou kontrolou až do apríla budúceho roka. Prečo? Jednoducho patria s Maltou a Talianskom k trom krajinám únie, ktoré prijali dokument zvaný OMNIBUS2.  "V rámci EÚ sú určité zákony, ktoré sú nadradené, ale k nim by sme museli pristúpiť, tak ako Česká republika," zhodnotil analytik Drahovský.


"Keďže Česko toto nariadenie prijalo, tak vodiči, respektíve autá registrované v ČR, môžu za týchto podmienok jazdiť vo všetkých členských štátoch Európskej únie," vysvetlil hovorca ministerstva dopravy František Jemelka.


Keďže na Slovensku stanice technickej ako aj emisnej kontroly s krátkou prestávkou na rozdiel od Česka fungovali, Slovensko sa nariadením OMNIBUS 2 neriadi. "Predĺženie platnosti emisnej a technickej kontroly sa mimo územia SR neuplatňuje," povedal hovorca slovenského ministerstva dopravy Ivan Rudolf.

Pamätajte, ale že po uplynutí doby predĺženia sa s vami policajti maznať na ceste nebudú. Neodkladajte si preto STK-čku na poslednú chvíľu. "Slovenské STK-čky sú v prevádzke, vyzývame preto motoristov, aby s kontrolou neotálali," uviedol Rudolf.

"Dá sa objednať na technickú a emisnú kontrolu takmer bez čakania," uzavrel dopravný analytik Jozef Drahovský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy