Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Na juhu Slovenska vznikol európsky unikát v bikesharingu
Zdielať na

Na juhu Slovenska vznikol európsky unikát v bikesharingu

KOMÁRNO / Zdieľané bicykle od dnešného dňa vďaka projektu cezhraničnej spolupráce dostali v regióne Komárna nový rozmer. Využiť ich už môžete nielen v slovenských obciach a mestách, ale dokonca aj za hranicami našej krajiny.


"Som rád, že vznikne európsky unikát, lebo to nebude len mestský bikesharing systém, ale bude to medzimestský, dokonca medzinárodný systém," vyhlásil primátor Komárna Béla Keszegh.

Z eurofondového programu cezhraničnej spolupráce bolo vybudovaných 13 dokovacích staníc v deviatich mestách s takmer 200 dokmi. V prvý deň fungovania projektu si ho prišili do Komárna vyskúšať nielen primátori zúčastnených miest, ale aj minister dopravy.

"Na chvíľku prestalo pršať, takže veľmi príjemne, aj keď po pešej zóne, čo by sme asi nemali, ale skôr išlo poukázať na to, že tu takýto projekt v Komárne žije," skonštatoval minister dopravy Andrej Doležal.


Zdieľané bicykle u nás spoja Nové Zámky, Kolárovo, Hurbanovo, Nesvady a Komárno. Slúžiť majú nielen ako bežný dopravný prostriedok, ale aj ako možnosť cykloturistiky a objavovania krás tohto regiónu.

"Už netrpezlivo čakali ľudia dnešný deň, kedy sa vlastne bikesharing môže plnohodnotne využívať," povedal primátor Nových Zámkov Otokar Klein.


"Možnosť vyskúšať si bicykel ako nie alternatívny, ale štandardný dopravný prostriedok, už to nazývajme riadnym menom," zhodnotil Peter Klučka z Národného cyklokoordinnátora.


V najmä v obciach na rovine má síce každá domácnosť minimálne jeden bicykel, napriek tomu tie zdieľané nie sú len pre turistov.

"Dá sa to kombinovať, dá sa ísť napríklad na maďarskú stranu do Taty, tam zastaviť, potom sa vrátiť vlakom, všelijaké možnosti ponúka našim občanom aj pre turistov," povedal primátor Komárna.


130 klasických i elektrických bicyklov bude prepájať 5 slovenských a 4 maďarské mestá v okolí Komárna a Komáromu.

"Chceme to aj pre miestnych obyvateľov, tie elektrické bicykle sú najpopulárnejšie zatiaľ, ale aj tie klasické, tie sú najmä na mestskú dopravu," uzavrel koordinátor projektu Zoltán Bara.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy