Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Cestovanie Slovákov komplikuje nejednotné tlačivo o očkovaní. Ministerstvo sľubuje nápravu
Zdielať na

Cestovanie Slovákov komplikuje nejednotné tlačivo o očkovaní. Ministerstvo sľubuje nápravu

BRATISLAVA / Na rozdielnosť potvrdení o očkovaní, ktoré sú väčšinou len v slovenskom jazyku a teda nemusia byť akceptované v zahraničí, upozornila TV JOJ už šiesteho mája. Rezort zdravotníctva vtedy tvrdil, že by s tým nemali byť problémy. No ako sa ukázalo - sú a nie malé. Ministerstvo preto avizuje, že konečne vytvorí jednotné tlačivo, akceptovateľné pre iné krajiny.

"V tomto regióne viem o tom, že väčšina krajín má jednotný certifikát, dokonca viacjazyčný," povedal štátny tajomník rezortu zahraničia Martin Klus.


Napríklad to tak má Maďarsko, Česko či Rakúsko. Slovensko je poriadnym exotom. Tých potvrdení má množstvo , môžeme skonštatovať, čo očkovacie miesto - to iný doklad.

"Toto spôsobuje problémy, že čo vlastne majú skontrolovať," dodal Klus.


Ukázalo sa teda to, na čo TV JOJ upozorňovala už pred dvomi týždňami, že nejednotnosť tlačív o tom, že ste boli očkovaní, môže v zahraničí spôsobiť problémy.

"Vypadnutie Slovenska z dohody o voľnom cestovaní so susednými štátmi je ďalším potvrdením chaosu a nesystémovosti príslušných rezortov," uviedol podpredseda KDH Tomáš Merašický.

"Musím povedať, že krútim hlavu nad absurdnosťou a neschopnosťou tejto vlády," vyhlásil predseda mimoparlamentnej Dobrej voľby Tomáš Drucker.



Slovensko sa pre prílišnú pestrosť dokladov o vakcinácii nestalo súčasťou dohody okolitých krajín o uznávaní si potvrdenia o očkovaní proti ochoreniu COVID-19. Podľa štátneho tajomníka je tu však aj ďalší dôvod. "Pripojiť sme sa nemohli pre to, pretože stále ešte sedí konzílium, už opakovane práve kvôli téme takzvaného covid semaforu," povedal Klus.



To ale odmieta členka konzília a predsedníčka Slovenskej epidemiologickej a vakcinačnej spoločnosti. "Nie je pravda,  že by konzílium neschválilo cestovný semafor, práve naopak. Problémom ale zostáva to, že kto a na základe čoho bude podmienky toho semaforu kontrolovať, nakoľko na Slovensku nemáme jednotný certifikát s QR kódom s informáciou či bol človek očkovaný, prekonal ochorenie alebo je testovaný," oponovala Zuzana Krištúfková.



Rezort zdravotníctva tak zachraňuje podcenenie stuácie 5 minút po dvanástej. "Ministerstvo zdravotníctva intenzívne pracuje na univerzálnom tlačive, ktoré bude medzinárodne uznávané a riešenie predstavíme v najbližších dňoch," priblížila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.


Lenže, do Prahy na kávičku či návštevu niektorého z hradov, sa Slovák aj tak od dnes len tak nedostane.

V Čechách ministerstvo zdravotníctvía rozhodlo, že od dnes vracia Slovensko na zoznam krajín s vysokou mierou rizika nakazenia koronavírusom. " Podľa ochranného opatrenia rozhoduje miera pozitivity testov. Tá za minulý týždeň na Slovensku vzrástla," uviedla hovorkyňa českého ministerstva zdravotníctva Jana Schillerová.

Po týždni je tak Slovensko pre našich susedov znovu tmavo červené. Smolu majú aj zaočkovaní Slováci, zatiaľ čo ľuďom z okolitých krajín stačí pre vstup bez obmedzenia jedna dávka vakcíny pichnutie najmenej pred 22 dňami, Česi zatiaľ očkované Slovákmi neakceptujú, to sa však zmení v najbližších hodinách.

"Česká republika bude akceptovať Slovákom už prvú dávku vakcíny," dodala Schillerová.



Riešenie, čo má človek urobiť, ak do zahraničia napriek všetkému, čo sme vymenovali musí ísť, ponúka ministerstvo zdravotníctva. "Prosíme aby kontaktovali svojho všeobecného lekára, a ten aby im dal potvrdenie do medzinárodného očkovacieho preukazu," vysvetlila Zuzana Eliášová.



Musíme však dodať, že tento návrh sa nestretol so všeobecným súhlasom. Viacerí všeobecní lekári nevidia dôovod, prečo by mali práve oni potvrdzovať medzinárodné očkovacei preukazy.

"V tomto okamihu je môj názor taký, že si to neviem, predstaviť, pretože je to ďlašia záťaž všeobecných lekárov. Nevidíme dôvod, prečo by sme potvrdzovali certifikáty, ktoré boli už raz potvredené, neviem, či je naša pečiatka lepšia ako použil lekár, ktorý vakcináciu vykonal,"  povedal prezident Spoločnosti všeobecného praktického lekára Peter Makara.

Podľa prezidenta Spoločnosti všeobecného praktického lekárstva by mal zápis do medzinárdoného preukazu zrealizovať lekár, ktorý aj očkovanie vykonal. "My si nevieme overiť, či ten pacient je alebo nie ej očkovaný, či ten papier je pravý alebo nie je pravý," uzavrel Makara.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy