Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hasiči sa od pondelku nezastavili. Štáby TV JOJ mapovali záplavy po celom Slovensku
Zdielať na

Hasiči sa od pondelku nezastavili. Štáby TV JOJ mapovali záplavy po celom Slovensku

SLOVENSKO / Hasiči na celom Slovensku sa od včerajšieho večera nezastavili. Silný dážď narobil škody na celom území. Hasiči museli pomáhať aj pri záchrane ľudských životov. Od včerajšieho večera vyrazilo do terénu takmer 1000 hasičov. Pre škody, ktoré napáchala voda, uskutočnili do tejto chvíle viac ako 300 výjazdov. Najvážnejšia situácia bola v Žilinskom, v Banskobystrickom a v Trenčianskom kraji. Vo večerných hodinách sa podľa hovorkyne hasičov stabilizovala, no naďalej záchranári pracujú na odstraňovaní škôd.

Výdatný dážď zdvihol hladiny riek a potokov aj v žilinskom kraji, rieky sa vylievali z korýt na viacerých miestach v Obci Dubové sa vybrežil Turiec,ten ohrozoval rodinné domy, v Lietavskej Lúčke Rajčanka dosiahla úroveň mosta. Na kysuciach v obci Povina už v pondelok pred zverejnením výstrah kontrolovali dobrovoľní hasiči tok miestneho potoka, ktorý tečie cez dedinu, ak by sa vybrežil pre obec by to mohla byť katastrofa.

"Na niektorých miestach sme museli z hôr odkloniť vodu vyčistili sme odvodňovacie žlaby," povedala starostka obce Alena Dudeková.


Hladina Sliačianky sa výrazne zvýšila, intenzívne prší už od rána. Ľudia zažili ničivú povodeň pred necelým rokom. Most v Lipotvských Sliačoch nad potokom tvoril prekážku v toku, preto dobrovolní hasiči v spolupráci s povodím Váhu ho búrali. Vybrežené potoky boli aj popri hlavnej ceste smerom na Donovaly.

V Banskej Bystrici hrozilo vyliatie Hrona


Hron v Banskej Bystrici stúpal a tak hrozilo jeho vyliate, preto bolo nevyhnutné navyšovať jeho hrádzu. Mesto pod Urpínom aktuálne buduje protipovodňovú bariéru a práve v miestach, kde nie je dokončená, bola situácia kritická.


"V tomto úseku kde stojíme sa bavíme o 70-tich metroch a úsek kúsok vyššie po prúde je to približne 40 metrov," opísal veliteľ zásahu Stanislav Ševčík.


Pri Hrone zasahovala viac ako 20-tka profesionálnych hasičov od skorých ranných hodín. Na mieste bolo 7 kusov techniky, pomáhali aj dobrovoľní hasiči z Badína, Čerína, Hronseku, zo Slovenskej Ľupče a Hrochote i civilná ochrana.

Nebyť lepšej pandemickej situácií, kalamita mohla zanechať ešte viac škôd. Ako informovala Fakultná nemocnica v Banskej Bystrici, z dôvodu extrémnych zrážok, ktoré spôsobili výpadok elektriny a kúrenia museli oddelenie infektológie uzavrieť a presťahovať do nového nemocničného areálu. "V čase havárie, bolo na infektológii hospitalizovaných 8 pacientov s ochorením Covid- 19 a 2 postcovidoví pacienti,"  píše nemocnica.

Voda trápila aj v okolí Prešova

Pretrvávajúce dažde zdvihli hladiny vodných tokov aj v okolí Prešova. Na niektorých miestach bolo vody toľko, že museli uzavrieť cestu.
Do Fintíc klasickou cestou nejazdila ani hromadná doprava. V Petrovanoch mali problémy desiatky rodín. Hladina vybreženej vody stúpala, čo bolo vidieť aj na ceste medzi Prešovom a Finticami. Niektoré autá ešte stihli prejsť, niektoré už ale museli odtiahnuť.

Takýto problém miestni majú pri každom väčšom lejaku. Cestu museli uzavrieť. Vody je toľko že nevidieť kde je pole a kde asfalt. Miestni ale aj cudzí vodiči museli po obchádzke dlhej asi 20 kilometrov. Pre uzavretú cestu nejazdila tadiaľ do dediny ani mestská hromadná doprava. Autobusy museli rovnako po obchádzke cez štyri dediny.

V Petrovanoch na iný smer od Prešova mali problémy desiatky domácnosti. Voda tu udrela z dvoch strán. Vybrežil sa nielen miestny potok ale i rieka Torysa.
Voda zaplavila ulice, dvory, záhrady, pivnice a niekomu aj obývané prízemie. Dokonca zaplavilo i obecnú čističku odpadových vôd. Ľudia čistili, sušili a hasiči pomáhali.



Obce v okolí Košíc majú problémy

Povodne narobili starosti aj obyvateľom Košíc a okolia. Do niektorých domov prenikla voda aj napriek rýchlemu zásahu hasičov a dobrovoľníkov. Hladiny vôd stále stúpajú. Problémy hlásia viaceré obce.

"Najhoršia situácia je v obci Nižná Hutka, Družstevná pri Hornáde a Malá Ida," inforomvala hovorkyňa košických hasičov Jana Matis Libová.

V Nižnej Hutke robila problém kanalizácia, ktorá nedobre odvádza vodu a tak zaplavené sú 2 ulice.

 Miestni z Družstevnej pri Hornáde boli na nohách už od skorých ranných hodín. Nutné bolo prečistiť upchaté kanály aby sa voda nedostala do dvorov rodinných domov. Na všetkých miestach pomáhajú aj dobrovoľni hasiči, ktorí neustále odčerpávajú vodu.

Povodeň si vyžiadala obeť, bývalého starostu

Na nohách boli celú noc. V Rudne nad Hronom azda niet rodiny, ktorej by prívalová vlna nezdevastovala dom, záhradu či auto.  Obec v pondelok zaliala voda z pretrhnutej hrádze. Domáci sa ešte spamätávajú z toho, čo prežili. Smútia za bývalým starostom, ktorého veľká voda zastihla na dvore a žiaľ, neprežil.

V obci Rudno nad Hronom v Žarnovickom okrese  pokračujú v odstraňovaní škôd po po pretrhnutí protipovodňovej hrádze a následnej povodni aj v utorok. Ako uviedol starosta obce Marián Šurjanský, o 9:00 zasadal krízový štáb, ktorý rozdelil úlohy pre hasičov a ozbrojené sily, ktoré v obci pomáhajú. Štábu sa zúčastnil minister obrany Jaroslav Naď, minister vnútra Roman Mikulec aj premiér Eduard Heger. "Situácia v Rudne nad Hronom je naozaj vážna. V prvom rade nám je nesmierne ľúto ľudského života, ktorý́ si vyžiadala nárazová povodňová vlna. Na základe požiadavky krízového štábu sme obci poskytli sily a prostriedky na odstránenie následkov povodne, pričom naši vojaci budú spolu so zložkami Hasičského a záchranného zboru pomáhať dokedy to bude potrebné. Urobíme všetko pre to, aby sa situácia v obci čím skôr stabilizovala," povedal minister obrany SR Jaroslav Naď. 

Premiér Eduard Heger vyjadril úprimnú sústrasť bývalému starostovi, ktorý prišiel počas tragickej prietrže o život. "Toto sú chvíle kedy ľudia prichádzajú o svoje istoty," vyhlásil predseda vlády. Zároveň poďakoval všetkým, ktorí pomáhali v boji proti záplavám. Premiér chce taktiež pomôcť obci a prisľúbil po vyčíslení škôd finančnú kompenzáciu z vlastnej rezervy. "Tá hrádza sa už nebude dať opraviť," skonštatoval.

Povodeň spôsobila škody rôzneho rozsahu, hlavne na majetku. "My nemáme v obci vodovod, treba čistiť studne a zabezpečiť základné veci. Škody sú na osobných automobiloch, pivniciach domov, ale aj na obytných častiach," popisuje následky povodne starosta s tým, že očakávajú aj príchod členov vlády a predstaviteľov Banskobystrického samosprávneho kraja.

Protipovodňová hrádza sa pretrhla podľa preverenia pracovníkmi Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) vplyvom výdatných zrážok. "Pretrhnuté vodozádržné opatrenie zrealizované v rámci Programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí nie je majetkom nášho podniku a bolo vybudované na lesnom toku, ktorý sme prebrali do správy od Lesov SR tento rok," objasnil  hovorca SVP Marián Bocák.

"Odborníci už v minulosti argumentovali, že opatrenia realizované v rámci tohto projektu vo väčšine prípadov nespĺňajú požadované kritéria, nie sú vybudované odborne a s použitím vhodných materiálov," doplnil hovorca s tým, že tieto opatrenia boli budované v rokoch 2010 až 2012.

Generálny riaditeľ SVP Robert Hok ponúkol obci technickú a personálnu súčinnosť pri odstraňovaní škôd a stabilizácii neupravenej časti poškodeného brehu ako dôsledku pretrhnutého vodozádržného opatrenia. Upravenú časť potoka voda nepoškodila.  Prečo hrádza postavená pred vyše 10 rokmi nápor vody nevydržala budú zisťovať. Opraviť ju už však možné nebude.

"Nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch. Tak mi treba, nemala som tu čo hľadať, nemala som sem ísť bývať. Tak nám bolo povedané," povedala miestna obyvateľka so slzami v očiach.

Z mohutnej prívalovej vlny, ktorá sa valila obcou a brala so sebou všetko čo jej stálo v ceste sa ľudia nevedia spamätať. Z dvorov zmizli celé stavby či prístrešky a autá. Zničila úrodu v záhradách. Domáci smútia za bývalým starostom, ktorého zmietla vlna keď bol na dvore. Čosi podobné prežili pred 27 rokmi a teraz sa to zopakovalo. " V 94 tam tiež zomrel, niekde v tých miestach, kde aj on," povedala miestna predavačka.  Celú noc pritom obyvatelia nespali, aj počas utokového dňa bolo počuť bagre, ktoré čistili dvory a spriechodňovali mostíky.

Povodeň napríklad potrápila aj ľudí v Klátovej Novej Vsi, v okrese Partizánske. Po intenzívnom lejaku sa z brehu vylial potok Vyčoma. V priebehu hodiny voda zatopila viac ako polovicu dvorov a domov v dedine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy