Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Čaputová zatiaľ nevyhlási referendum o predčasných voľbách
Zdielať na

Čaputová zatiaľ nevyhlási referendum o predčasných voľbách

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová sa v súvislosti s petíciou za vyhlásenie referenda o predčasných parlamentných voľbách obráti so svojimi otázkami na Ústavný súd SR. Ústavný súd požiada, aby posúdil, či predmet navrhovaného referenda je, alebo nie je v súlade s ústavou, a ak áno, ako majú príslušné ústavné orgány postupovať po platnom referende. Zuzana Čaputová to povedala na stredajšej tlačovej konferencii.

Hlava štátu konštatuje, že plne rešpektuje petičné právo a považuje za svoju ústavnú povinnosť zabezpečiť, aby referendum nesprevádzali pochybnosti. „Rozhodla som sa preto obrátiť na Ústavný súd SR s otázkami, ktoré pomôžu raz a navždy tieto nejasnosti odstrániť. Teda s otázkami, či predmet navrhovaného referenda je, alebo nie je v súlade s ústavou, a ak áno, ako majú príslušné ústavné orgány postupovať po platnom referende,“ povedala Čaputová.

Prezidentka dodala, že tak, ako nenaťahovala overovanie platnosti podpisov, bude konať aj naďalej. Bezodkladne sa už vo štvrtok 13. mája obráti na Ústavný súd SR. Doručením podania začne plynúť lehota v dĺžke 60 dní. „Dopredu deklarujem, že v prípade kladného stanoviska Ústavného súdu neplánujem využiť celú zostávajúcu časť lehoty, ktorú podľa ústavy mám a referendum vyhlásim tak, aby sa mohlo konať ešte v septembri,“ dodala hlava štátu. O svojom kroku vopred informovala aj predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO).

Čaputová uviedla, že úlohou prezidentky je urobiť rozhodnutie, ktoré zabezpečí ústavnosť referenda a ktoré nebude sprevádzané žiadnymi pochybnosťami z ústavného hľadiska. Hlava štátu chce tieto sporné otázky vyriešiť ešte pred vyhlásením referenda. Tak by nemohol byť spochybnený ani jeho priebeh a ani výsledok.

Hlas-SD rešpektuje prezidentkino rozhodnutie

Strana Hlas – sociálna demokracia, ktorá sa podieľala na zbere podpisov pod petíciu za vyhlásenie referenda o predčasných parlamentných voľbách, rešpektuje právo prezidentky Zuzany Čaputovej obrátiť sa v tejto súvislosti na Ústavný súd SR. V tlačovej správe to uviedla hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. Prezidentka požiada Ústavný súd SR aby posúdil, či predmet navrhovaného referenda je, alebo nie je v súlade s ústavou, a ak áno, ako majú príslušné ústavné orgány postupovať po platnom referende. Ústavný súd SR má na rozhodnutie 60 dní.

„Sme presvedčení, že vyjadrenie vôle ľudí v referende je plne v súlade s ústavou a zásadami demokratického a právneho štátu. Na druhej strane, každý mesiac tejto vlády škodí Slovensku a mrzí nás, že ľudia na možnosť prejaviť svoj názor v referende budú musieť ďalšie mesiace čakať," dodala strana Hlas-SD v stanovisku.

Podľa Fica sa prezidentka radila s koalíciou

Podľa predsedu strany Smer-SD Roberta Fica, sa prezidentka Zuzana Čaputová radila s predstaviteľmi vládnej koalície. "Dohodli sa, že referendum dajú na Ústavný súd SR. Týmto krokom pani prezidentka potvrdila, že nie je prezidentkou všetkých, ale že je prezidentkou vládnej koalície a takých ľudí, ako je Pročko a jemu podobní," vyjadril sa Fico. Šéf Smeru-SD zagarantoval, že jeho strana zabezpečí kvalifikované právne zastúpenie na Ústavnom súde SR. "Ak by sa stalo, že Ústavný súd bude pokračovať v šľapajách prezidentky, tak sa obrátime na Európsky súd pre ľudské práva," dodal Fico.

Petičný výbor odovzdal petíciu za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách v podateľni Prezidentského paláca 3. mája. Tá obsahuje vyše 600-tisíc podpisov. Podľa zástupcov petičného výboru ide o najrýchlejšie vyzbieranú občiansku petíciu v histórii Slovenska.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy