Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Válal stromy aj náhrobné kamene. Vietor v Podunajskej nížine dosiahol rýchlosť až 80 kilometrov za hodinu
Zdielať na

Válal stromy aj náhrobné kamene. Vietor v Podunajskej nížine dosiahol rýchlosť až 80 kilometrov za hodinu

PALÁRIKOVO / Vietor zaznamenal najväčšie nárazy na Podunajskej nížine, dosiahol rýchlosť 80 kilometrov za hodinu. V Palárikove pováľal hroby na cintoríne, a spôsobil tak škody za tisícky eur.

"Veľké mračná a za chvíľu, bum bác a pršalo, strašné to bolo, ani pol hodinu to netrvalo," opísala okamihy miestna obyvateľka.


Veterná smršť s intenzívnym dažďom spôsobila veľké škody aj na cintoríne v Palárikove, vyváľalo tam niekoľko desiatok hrobov.


"Ešte k tomu aj tie dosky, čo sú, strašné je to," uviedla obyvateľka Palárikova.


Na miestnom cintoríne sa ešte o tretej pochovávalo, krátko na to sa zdvihol silný vietor. V priebehu niekoľkých minút sa jedna časť cintorína zmenila na rumovisko – rozbité náhrobné kamene, všade úlomky, sklené črepy. "Okolo 20 -30 dosť, jak to zobral vietor, tuto niektoré a zo zadnej strany, jak keby išli vetry proti sebe, v tej rade vidíte 2-3 dosť, v druhej rade, v tej rade a tu nie, neviem si to vysvetliť," povedal vedúci technických služieb Rudolf Kodada.

"Cez naše územie prechádzal studený front a na ňom sa vyskytoval veľmi silný tlakový gradient. Nárazy vetra dosiahli 80 km/h, čo môžeme prirovnať v stupnici vetra k sile víchrice, ale priemerná rýchlosť bola oveľa nižšia," vysvetlil meteorológ Najlepšieho počasia Daniel Cibula.


V stredu popoludní zasahovali hasiči v Nitrianskom kraji pri odstraňovaní škôd po vetre 7-krát. Väčšinou išlo o popadané stromy. V samotnom Palárikove neboli hlásené žiadne škody – vietor sa vybúril na cintoríne za dedinou.


"Budú to veľké škody, veľké straty, ale šťastie v nešťastí je to, že nám ponúkol miestny kamenár svoje služby zdarma, zalepí tie, ktoré neboli poškodené a dajú sa vrátiť do pôvodného stavu, tak nám ich zalepí zdarma," vysvetlila staroska Palárikova Ľubica Karasová.


"Takýto silný nárazový vietor sa vyskytol len pár hodín, výrazne sa chladilo, a očakávame, že takýto silný vietor sa už v ďalších dňoch vyskytovať nebude," uzavrel meteorológ Cibula.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy