Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Skorumpovaný policajný funkcionár Norbert Pakši bude mať súd už v stredu. Odklepnú mu dohodu s prokurátorom?
Zdielať na

Skorumpovaný policajný funkcionár Norbert Pakši bude mať súd už v stredu. Odklepnú mu dohodu s prokurátorom?

Archívna reportáž: Pakši opäť vypovedá na súde

BANSKÁ BYSTRICA / Podľa informácii TV JOJ už v stredu, 5. mája 2021, Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici posúdi dohodu o vine a treste, ktorú v prípade Judáš uzatvoril s prokurátorom trestne stíhaný Norbert Pakši. Konanie je naplánované na 13:00.

Ide o policajta, ktorý po zadržaní vypovedal aj proti šéfovi polície Milanovi Lučanskom, ktorý údajne od podsvetia dostával paušálne úplatky, na ktorých mal zarobiť viac ako pol milióna eur. Webový portál noviny.sk dňa 16. apríla 2021 informoval, že Pakši s prokurátorom za spoluprácu uzatvoril dohodu o vine a treste na 5-ročné väzenie a prepadnutí majetku a treste. Ak dohodu odsúhlasí súd, odsedieť by si to mal Pakši v ústave s ľahkým stupňom stráženia. 

Ako zástupca špecializovaného policajného útvaru sa nechal korumpovať podsvetím a za krytie kšeftov a palivami dostával mesačne Norbert Pakši tisíce eur od pochybných podnikateľov. Okrem toho tvrdí, že pre krytie rôznych podvodov odovzdal mesačne 30 tisíc eur svojmu nadriadenému, policajnému prezidentovi Milanovi Lučanskému. Toho spolu s Pakšim údajne korumpoval už nebohý bývalý príslušník SIS a neskôr obchodník s palivami František Böhm. Norberta Pakšiho NAKA zadržala v závere minulého roka spolu s vtedajším špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom v rámci akcie Božie Mlyny.

Pakši začal okamžite spolupracovať

Takmer okamžite sa z Pakšiho stal spolupracujúci obvinený a kajúcnik. Ako zástupca riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností, za vynášanie utajovaných policajných informácii do podsvetia. Napríklad za prezradenie koho vyšetrovacie orgány sledujú a odpočúvajú. Pakši takto spolupracoval aj so šéfom daňových kriminalistov, trestne stíhaným Ľudovítom Makóom. Pakšiho svedectvá pred políciou označil po zadržaní a obvinení policajný prezident Milan Lučanský za klamstvo a nazval ho na výsluchu zmrdom: "Určite nesúhlasím s tvrdeniami, ktoré sú mi kladené za vinu a môžem s určitosťou povedať, že som od Františka Böhma a Norberta Pakšiho nezobrali žiadny úplatok," vypovedal Milan Lučanský. 

Lučanský počas výsluchu ako obvinený v prípade Judáš zo dňa 3.12.2020 uviedol aj to, že proti nemu začali vypovedať dohodnutí kajúcnici. Okrem Pakšiho totiž NAKA ešte skôr zadržala a obvinila aj podnikateľa Františka Böhma, ktorý okamžite začal spolupracovať a priznal sa k podvodom s palivami, s vratkami DPH, aj ku uplácaniu top funkcionárov polície, finančnej správy aj vedenia SIS. Lučanský vo výsluchu uviedol, že ho dvaja kajúcnici Böhm a Pakši namočili do ich špinavej hry a na svoju spoluprácu s políciou vopred pripravili. Lučanský po obvinení skončil vo väzbe, v ktorej po pár dňoch spáchal samovraždu. Neskôr sa zastrelil aj František Böhm. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy