Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Z Prahy sa má stať vesmírne centrum a blízko k nemu budú mať aj Slováci
Zdielať na

Z Prahy sa má stať vesmírne centrum a blízko k nemu budú mať aj Slováci

BRUSEL / Využívame ho v aute, v telefóne, banke, dokonca aj v traktoroch či v mestskej hromadnej doprave. Hovoríme o európskom vesmírnom programe, ktorý je okolo nás už tak všadeprítomný, že ho ani nevnímame. A Brusel prichádza s úplne novým celoeurópskym vesmírnym programom. Z Prahy sa má stať vesmírne centrum a blízko k nemu budú mať aj Slováci.

Šéf novej agentúry pre vesmírny program hovorí, že v Európskej únii zahájime úplne novú éru vesmírneho programu. “Pozrite sa do svojho telefónu, aj tam využívate náš navigačný systém Galileo. Európska únia bude kľúčovým hráčom v tejto oblasti,” uviedol Rodrigo da Costa, riaditeľ novej agentúry pre vesmírny program. Brusel odklepol novému vesmírnemu programu takmer 15 miliárd eur, ktoré poputujú do nového kozmického centra v Prahe. Na spomínané Galileo sa pripájajú už 2 miliardy zariadení po celom svete. A začalo sa napríklad už aj s vývojom aplikácií presného pôdohospodárstva. “Pohľad na to, ako vyzerá naozaj Európa z vesmíru nie je len o kochaní sa nádhernými výhľadmi, ale aj o veľmi dôležitých dátach, ktoré sa zo Zeme získať nedajú,” vysvetlil europoslanec Michal Wiezik. “Cez satelity vieme presne povedať, aké sú napríklad úniky metánu, ktorý je horší klimatický plyn ako CO2 pri ťažbe zemného plynu alebo ropy,” konštatoval europoslanec Martin Hojsík. 

Či je to v Rusku, Amerike alebo v Perzskom zálive. Z európskeho vesmírneho programu dostaneme dáta, ktoré sa nedajú skresľovať. “Tento program znamená aj podporu vytvorenia nových pracovných miest, pretože pre vesmírny program pracuje v celej Únii viac než 200 tisíc pracovníkov,” informoval europoslanec Ivan Štefanec. Spustením programu sa do niekoľkých rokov očakáva vytvorenie ďalších 200 000 pracovných miest. Začať sa má s výstavbou a prevádzkou nových satelitných systémov pre verejnosť aj súkromný sektor. “Je to príležitosť, na Slovensku by sme nikdy nesnívali, že budeme mať nejaký vesmírny program, ale v celoeurópskej úrovni ho máme a je dôležité, že jeho súčasťou boli aj Slováci, slovenskí vedci, myslím, že máme na to,” vyjadril sa europoslanec Vladimír Bilčík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy