Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Politické déjá vu: Heger sa dostáva do situácie svojho predchodcu Pellegriniho z roku 2018
Zdielať na

Politické déjá vu: Heger sa dostáva do situácie svojho predchodcu Pellegriniho z roku 2018

BRATISLAVA / Parlament bude pokračovať v rokovaní o programovom vyhlásení vlády, čo je v konečnom dôsledku vyslovenie dôvery vláde. Eduard Heger sa tak dostáva do situácie svojho predchodcu Petra Pellegriniho z roku 2018. Vtedy musel aj on vystúpiť s nie až tak zásadne novým programovým vyhlásením.

Aktuálne nedokončené rokovanie o podpore vlády, kde má Eduard Heger vystriedať Igora Matoviča, sa nezaobišlo bez náročného maratónu rokovania. A takto svoj nový post obhajoval aktuálny premiér: "Vláda SR si uvedomuje, že prípadné zlyhanie by malo na našu krajinu význámný devastačný dopad. A nedôvera ľudí v politický systém by posilňovala extrém," 

Napriek rozporom v koalícii a vynútenom odchode Igora Matoviča z pozície premiéra, ostatní koaliční partneri teraz ťahajú za jeden povraz. Cítia sa totiž hnacím motorom obmeny Slovenska po dlhoročnom vládnutí Smeru.

"Môžme naozaj pretvoriť Slovensko. Tak z tohto dôvodu ja budem hlasovať za toto programové vyhlásenie vlády," povedal predseda parlamentu Boris Kollár.

"Vláda žiada o druhú šancu. Dúfam, že ju dostaneme," okomentoval predseda liberálov Richard Sulík.

"Jediné, čo v PVV chýba je kus veľkej roboty, ktorý bol odvedený napriek pandémii za posledný rok," uviedla líderka strany Za Ľudí Veronika Remišová.


K novému programovému výhláseniu vlády má veľké výhrady opozícia. Namieta totiž to, že do neho nezahrnuli dôsledky pandémie. Súčasnú vládu preto nepodporí.

"Je neakceptovateľné, aby sa v programovom vyhlásení vlády, vláda ani raz nezmienila o 11 700 obetiach," vyhlásil expremiér Robert Fico.

"Programové vyhlásenie vlády vôbec nereflektuje situáciu, v ktorej sa krajina nachádza," myslí si Peter Pellegrini.

"Nie je jasne spojené s plánom obnovy. Plán obnovy prináša 6 miliárd a to na čo ich ideme minúť, by malo byť zakomponované aj v programovom vyhlásení vlády," povedal Richard Raši.



Ministerka spravodlivosti pochybenie vo vlastných radoch priznáva."No istým spôsobom považujem za škodu, že sa tam viac nekomunikovalo o fonde obnovy a v tej súvislosti so všetkými opatreniami, ktoré tam sú. Na druhej strane pravdou je, že samotné opatrenia, ktoré súvisia s fondom obnovy, sú verejne komunikované," skonštatovala Mária Kolíková.

Výhrady majú ale aj vlastní. "Budem hlasovať za dokument PVV, aby som nepotopil vlastných ministrov a aby som nepotopil pána premiéra, ale varovný prst," povedal poslanec zo Sme rodina Patrick Linhart, ktorý mal výhrady voči ministrovi Mičovskému.

"Nemôžem za ňu hlasovať, zdržím sa. Je tam veľa dobrých vecí, ale z pohľadu zdravotníctva je tam veľký problém a to je snaha o zavedenie unitárneho systému a teda systému jednej zdravotnej poisťovne," uviedla predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková, ktorá vládu Igora Matoviča nepodporila pre rovnaký dôvod.

Už v pondelok bude pokračovať ďalšie kolo diskusie o vyslovení dôvery vláde. Opäť nie sú vylúčené ani emócie.
"Je dôležité, že o tom prebieha rozprava v parlamente, takže sa istým spôsobom aj teším na tú rozpravu,"  zhodnotila Kolíková.

"Verím, že to nedajú a určite to nedporíme,"  uzavrel Richard Raši.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy