Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Na niektorých miestach tínedžerov, niekde chronicky chorých. Očkovacia stratégia opäť vyvoláva otázniky
Zdielať na

Na niektorých miestach tínedžerov, niekde chronicky chorých. Očkovacia stratégia opäť vyvoláva otázniky

BRATISLAVA / Majú byť zaočkovaní 16 a 17 roční tínedžeri, alebo pacienti s chronickými diagnózami? Búrlivú diskusiu na túto tému rozprúdilo umožnenie registrácie pre stredoškolákov. A zatiaľ čo nový šéf zdravotníckeho rezortu obhajuje a priznáva, že pri masívnom očkovaní budú aj chyby, príležitosť vyjadriť sa k tejto zdravotníckej problematike si opäť nenechal ujsť minister financií Matovič.

Už tento víkend zaplnia očkovacie centrá na Slovensku tínedžeri. Niektorí sa svojej vakcíny nevedia dočkať.

"Aby som zabránil šíreniu toho koronavírusu, aby som mohol aj cestovať," vysvetlil svoje dôvody študent 17-ročný Michal z Bratislavy.

 O očkovaní jeho a jeho rovesníkov sa dozvedel z televíznych správ. Nezaváhal ani chvíľu. Počkal si na prvú možnosť, aby sa mohol prihlásiť do čakárne.  "Zo začiatku im padla stránka, ale neskôr už to bolo možné a nebol žiaden problém s registráciou," dodal.

A tak ju urobil. Dnes už má svoj termín. Zaočkujú ho vakcínou Pfizer. Verí, že svojim prístupom ochráni nie len seba, ale aj svoju babku, ktorá s jeho rodinou žije v jednej domácnosti.  "Chcem aby aj ona bola zdravá a nechcem aby ochorela," skonštatoval Michal.


"Ľudia vo veku 16-17 rokov, pre ktorých je schválená vakcína Pfizer/Biontech, dostávajú termíny v okresoch, v ktorých už záujemcovia o očkovanie, teda tí starší, ktorí chceli byť zaočkovaní, už zaočkovaní sú," informovala hovorkyňa NCZI Veronika Bauch.

Opačný problém


Je tu však aj iná skupina pacientov, ktorá má opačný problém. K svojej vakcíne sa nevedia dostať dlhodobo.  Tak ako pani Zuzka zo Suchohradu. Vyhrala boj s rakovinou. No nevyhrala s vakcinačnou stratégiou. Vakcínu od Astra Zeneca jej lekár neodporúčal. Na Pfizer, alebo Modernu aj napriek diagnóze nemala nárok. Na náhradnícky zoznam sa vo svojom okrese nezmestila. 

"Čakám na to, kedy chronickí pacienti prídu na rad," uviedla čakateľka Zuzana Grujbárová.


To by sa malo udiať v najbližších dňoch so vstupom novej zdravotníckej vyhlášky do platnosti.

"Od prvého mája sa budú môcť nahlasovať aj chronicki chorí pacienti. Budú spárovaní so svojou zdravotnou poisťovňou," povedala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.


"Stačí, keď sa títo pacienti prihlásia do čakárne, a pokiaľ ich poisťovňa povedala, že sú chronickými pacientmi, tak toto rodné číslo spolu so zoznamom z poisťovne bude spárované a bude im pridelená vakcína na základe tohto odporúčania," vysvetlila Bauch z NCZI.

Podľa údajov troch zdravotných poisťovní by takýchto čakateľov na svoju vakcínu od Pfizeru, či Moderny malo byť prioritne vyčlenených 1 300 000 miest.

"Najskôr sa prioritne budú očkovať tí, ktorí sú ťažko chronicki chorí pacienti. Stredne ťažko chorí chronickí pacienti sa budú prihlasovať do čakárne prostredníctvom kategórie 60+ a následne budú prizývaní na očkovanie," informovala Eliášová.

Mnohí chronickí pacienti hovoria konečne. Po vyše štyroch mesiacoch od spustenia vakcinácie a očkovaniu napríklad aj tínedžerov, budú môcť pred pre nich smrteľným koronavírusom ochrániť aj oni.

Do situácie ale vstupuje minister financií Matovič, ktorý hovorí o blamáži a svojho vládneho kolegu, nového ministra zdravotníctva, pred očkovaním tínedžerov varuje.

"Bol by to znak úplného zlyhania zdravého rozumu, ministerstva a malo by to patričné a nemilosrdné následky,"  vyjadril sa minister tradične prostredníctvom facebooku.


"Sú chyby, ktoré sa môžu stať, ale v princípe sú uprednostňovaní starší, chronicky chorí a potom budú nasledovať ďalšie kategórie,"
vyslovil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.


"Teraz vyšli s tým, že budú chronickí pacienti budú očkovaní prioritne. Ale to už dávno nie je prioritne. Takže čakám a som z toho smutná,"
uzavrela čakateľka na vakcínu Zuzana Grujbárová.

Súvisiace články