Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Povinná školská dochádzka od 5 rokov môže naplniť kapacity a možno nebudú prijímané mladšie deti
Zdielať na

Povinná školská dochádzka od 5 rokov môže naplniť kapacity a možno nebudú prijímané mladšie deti

BRATISLAVA / Od septembra by mali absolvovať povinnú predškolskú dochádzku všetky 5-ročné deti na Slovensku. V štátnych škôlkach ale bijú na poplach – už teraz majú kapacitné problémy.

Každé dieťa, ktoré do konca augusta dovŕši 5 rokov musí povinne absolvovať predškolské vzdelávanie - no len v škôlkach, ktoré sú zapísané v tzv. sieti Ministerstva školstva.

"Vznikajú problémy, ktoré sa o 4 mesiace v plnej paráde ukážu," konštatoval hovorca Združenia miest a obcí na Slovensku, Michal Kaliňák. "Tento rok sa obávame, ak sa rýchlo nezmení zákon, že nebudeme môcť prijať žiadne mladšie ružinovské deti," uviedol starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov, Martin Chren. Kapacity škôlok nestačia – len v bratislavskom Novom Meste ročne odmietnu 300 detí. A teraz musia prijať všetkých predškolákov. Zrejme na úkor mladších detí. "Môže sa stať, a to rodičia sa budú asi veľmi báť, že 3-4ročné deti sa do škôlok nedostanú," povedala predsedníčka komisie pre školstvo a vzdelanie poslankyňa mestskej časti Silvia Švecová. Zo zákona je prijatie predškoláka povinné – dokonca bez ohľadu na trvalý pobyt. "Neviem si predstaviť, že by Ružinovčania zo svojich daní, na ktoré sa skladajú mali platiť predprimárne vzdelávanie pre deti z celého Slovenska," reagoval starosta Martin Chren. Riešením je len dramatické navýšenie kapacít, ale nové škôlky budujú samosprávy len výnimočne.

Niekde nečakajú na štát a postavili si za vlastné materskú školu 

V obci Kocurany pri Prievidzi na pomoc štátu nečakali a materskú školu si postavili za vlastné. "Nebola žiadna výzva vypísaná na výstavbu materských škôl mimo marginalizovaných území," vysvetlil starosta obce Kocurany, Vojtech Čičmanec. Pred necelým rokom začali stavať na zelenej lúke. 180 000 eur si ušetrili a ďalších 120 000 zobrali úver. Škôlka už stojí, robia finálne práce a svoje brány otvorí už koncom augusta. Prijímať budú aj deti z okolitých obcí. "Kapacita je 15 detí. Pán minister nám dal výnimku, ale nedali nám žiadne peniaze na prevádzku, takže tento rok to platíme zo svojho," informoval starosta  Vojtech Čičmanec. Kocurany sú navyše výnimkou. Iné obce čakajú na štátnu pomoc. "Jediné riešenie je - predĺžiť tento odklad a zároveň, aby štát vytvoril čo najviac finančných možností na to, aby samosprávy mohli tieto peniaze získať na výstavbu," vysvetlil Michal Kaliňák. 
"V rámci plánu obnovy budú vyčlenené finančné prostriedky vo výške viac ako 100 000 000 eur na rozšírenie kapacít materských škôl," informovala Renáta Vitková z komunikačného odboru ministerstva školstva. Paradoxom je, že súkromné škôlky voľné kapacity majú – no predškolákov prijať nemôžu – väčšinou nepatria do takzvanej siete Ministerstva školstva. "Mnoho zariadení aj spĺňa všetky predpoklady, aj majú žiadosť na ministerstve, že chcú byť v sieti, ale obce a mestá im to neumožňujú," uviedla Lucia Gomez, zakladateľka Aliancie súkromných jaslí a materských škôl a majiteľka nesieťovej MŠ v Limbachu. Rodičia teraz odhlasujú svoje deti zo súkromných škôlok a presúvajú ich do štátnych. Je to aj prípad Jána z Pezinka, jeho 5 ročná dcéra opustí pôvodný kolektív detí. "Ten ďalší rok ju umiestnime do škôlky, ktorá je "v sieti", aby sme mali v podstate bezproblémový prechod a nemuseli riešiť možno nejaké byrokratické veci okolo toho, nejaký postih zo strany štátu," povedal otec dcéry Ján. "Tak určite by bolo fajn keby škôlkari, ktorí už škôlky navštevujú napr. tie súkromné, ktoré nie sú zaradené v tej sieti škôl, že by mohli tu predškolskú prípravu mohli dokončiť tam," vyjadrila sa Silvia Švecová. Z podvečerného vyjadrenia rezortu školstva nakoniec vyplýva, že práve o tejto výnimke aj rezort rokuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy