Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pomalý návrat k normálu: Pozrite, ako to vyzeralo v uliciach po otvorení terás
Zdielať na

Pomalý návrat k normálu: Pozrite, ako to vyzeralo v uliciach po otvorení terás

BRATISLAVA / Pondelok mal priniesť nám všetkým už možnosť posedenia si na reštauračnej terase, či možnosť cvičiť v posilňovni. Čo mnohých určite potešilo. Niektorí majitelia prevádzok však až takí nadšení neboli. Konkrétne opatrenia prišli na poslednú chvíľu. Niektorí preto otvoriť nestihli, iným sa to zase neoplatilo.

Prvú rannú kávu na terasu takmer po štyroch mesiacoch si prišli na nábrežie Dunaja tesne po otvorení vychutnať desiatky ľudí. Sociálne siete zaplavili ľudia vysedávajúci na terasách. Pochválili sa aj niektorí naši politici. Pre všetkých však platia rovnaké pravidlá. Pri vstupoch na terasy pribudli dezinfekcie, tie sa v intenzívnej miere budú používať na vyčistenie stola, či stoličky po každom zákazníkovi. Počet ľudí pri stole obmedzený nie je a na terase vám stačí používať obyčajné rúško. To si však môžete zložiť len na nevyhnutný čas - počas jedenia či pitia.

Pravdou ale je, že už na prvý pohľad bolo rúško na tvári zákazníkov na terasách, skôr výnimkou ako pravidlom. Niektoré reštaurácie zašli v bezpečnostných opatreniach ešte ďalej a klasické menu lístky nahradili elektronickými, a tak si jedlo či nápoje, budete vyberať z mobilov. "Načítate QR kód, menu, lístok a nemusia hostia po sebe chytať menu lístky a keď príde čašník k stolu, tak už môžu mať vybrané," povedala Lucia Mikušová, prevádzkára reštaurácie. Aj tentoraz vyšla vyhláška hlavného hygienika na poslednú chvíľu - v piatok poobede. Niektorí preto otvorenie nestihli.


Aj keď jedna z terás v Humennom už môže byť otvorená, najbližšie dva dni si tu ešte Humenčania kávu nevychutnajú. Podľa majiteľa mali totiž príliš málo času na to, aby zohnali dostatočný počet zamestnancov a tiež všetko potrebné od dodávateľov. "Dodávateľ nealka teraz má rýchlo zásobiť v každom meste desiatky prevádzok. Jeden deň sa to schváli a obrazne povedané na druhý deň je to povolené," vyjadril sa Ján Blaško, podnikateľ v gastro sektore v Humennom. Zároveň chcú využiť to, že aktuálne uvoľnenie opatrení sa vzťahuje iba na terasy. Na úkor odstavenej plochy tak vznikne ďalšia mega terasa, aby dokázali čo najefektívnejšie zamestnať čo najviac osôb. "A to sme museli objednať stoly, stoličky, zábradlia, ale využívame to, že situácia je povolená na terasy. Keď začnem konšpiratívne myslieť, ja neviem, či za apríl budeme môcť čerpať dotáciu, lebo keďže sme otvorili ešte v danom mesiaci, tak apríl je asi pasé," povedal Blaško.

Tí čo otvoriť nestihli, sú stále ten lepší prípad. Niektoré reštaurácie už možno neotvoria vôbec. "Zatiaľ z našich interných prieskumov nám vychádza, že viac ako polovica prevádzok neotvorí. Pretože buď nemajú terasové zázemie, alebo sa im to zatiaľ neoplatí. Preto práve ďalej chceme pokračovať v rokovaniach o tom, ako môžeme čo najskôr otvárať interiéry a ponúknuť všetkým podnikateľom rovnaké podmienky na podnikanie," uviedol Viliam Pavlovský, iniciatíva 10 pre gastro.


"Pôjdeme v takom opatrnom režime, nechávame si týždeň – dva už aj kvôli tým opatreniam. Fungujeme ako občianske združenie," povedal Erik Fekete, Black Crossgym Komárno. Zacvičiť si zatiaľ môžu len členovia. S negatívnym testom, správnou teplotou sa musia zapísať a pri odchode náradie nielen uložiť na miesto, ale ho aj vydezinfikovať. "Nejaké skupinové tréningy nebudeme zatiaľ pripúšťať," ozrejmil Fekete. Hneď v prvý deň po uvoľnení opatrení si prišiel do posilňovne zacvičiť aj Maroš, ktorý sa chystá na svojho 34. "Spartana". "Tešil som sa, len už som trošku vyšiel z cviku. Pri pripravovaní svojho oblečenia som musel rozmýšľať, čo všetko si mám priniesť," povedal Maroš, "Spartan", Komárno. Naposledy tu bol v decembri, potom cvičil len vo svojej v izbe, či prírode.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy