Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Od pondelka konečne otvárajú terasy: Ukážeme vám, čo robiť, aby nám ich opäť nezatvorili
Zdielať na

Od pondelka konečne otvárajú terasy: Ukážeme vám, čo robiť, aby nám ich opäť nezatvorili

BRATISLAVA / V pondelok čakal slovenský gastrosektor veľký deň. Aj keď mnohí prevádzkovatelia terasy neotvoria, je stále dosť takých, ktorí sa tešia a starostlivo sa pripravujú. Zároveň však prosia každého zákazníka, aby svojím zodpovedným prístupom pomohol udržať terasy otvorené. My vám teraz ukážeme, ako na to.

​Pri príchode bude musieť každý použiť dezinfekciu na ruky. K výčapu, či pokladni nechoďte. Kam si môžete sadnúť, povie obsluha. "Vieme, do čoho ideme. Hlavne od zákazníkov žiadame trpezlivosť, pochopenie, lebo ani pre nás neni to ľahká situácia," povedal Andrea Ena, majiteľ reštaurácie. Vyhláška dovoľuje pri jednom stole sedieť aj ľuďom, ktorí nežijú v spoločnej domácnosti. Neurčuje ani počet hostí pri stole. Lenže pozor. "Je povinný preukázať sa negatívnym výsledkom testu, ktorý nie je starší ako 7 dní, respektíve je povinný preukázať sa dokladom o výnimke," uviedla hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. Čiže ak ste aj v okrese, kde práve platí 14 dňové testovanie, pri návšteve reštauračnej terasy musíte mať najviac 7 dňový test.


Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré musíme mať počas návštevy terasy na pamäti je to, aby sme mali rúško alebo respirátor na tvári po celý čas. Dolu by sme si to mali dať len na nevyhnutnú dobu. "Urobil som vám ristretto, aby ste príliš dole rúško nemali, tak na jeden šup a naspäť," vyjadril sa Andrea Ena. Rúško, či respirátor by sme nemali odkladať na stôl. Rovnako príbor nesmie byť voľne položený na stole. "Jedlá a nápoje môže podávať len obsluhujúci personál, obsluhujúci personál so sebou donesie aj príbor, ktorý musí byť zabalený v papierovej vreckovke," informovala Račková.


Zodpovednosť budeme mať my, ale aj samotní prevádzkovatelia. Po každom zákazníkovi, ktorý od stola odíde, musia dezinfikovať. "Jedálny lístok, stôl, dotykové plochy a rovnako aj úchopové časti stoličiek alebo kresiel," ozrejmila Račková. Stoly musia byť od seba dva metre. Toaletu navštíviť môžete. Ale aj tu treba byť opatrný. "Je potrebné ich dezinfikovať, každú hodinu a rovnako je potrebné, aby mal tam zákazník vždy prístupné tekuté mydlo a papierové utierky," doplnila Račková. Čiže ak to zhrnieme, dbajte na odstup od ľudí. A pred príchodom si spomeňte na "KMPRT" - čiže kľúče, mobil, peňaženka, rúško a test. "Je to naša spoločná úloha, aby sme dodržiavali tie opatrenia, práve preto, aby sme boli tu aj o týždeň, o dva a ešte možno o tri, o štyri otvorili aj tie spodné časti reštaurácie," dodal Andrea Ena.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy