Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ruskí diplomati musia opustiť aj Slovensko
Zdielať na

Ruskí diplomati musia opustiť aj Slovensko

BRATISLAVA / Česká republika ocenila krok Slovenska, ktoré v najbližších dňoch pošle domov troch ruských diplomatov. Slovensko tak zareagovalo na situáciu u našich susedov, no navyše sa opiera o informácie našich spravodajských služieb. Čo sa bude diať na diplomatickej scéne počas najbližších dní, zisťoval reportér Samuel Migaľ.

O vyhostených diplomatoch sa dá podľa oficiálnych vyjadrení šéfov diplomacie a obrany hovoriť ako o agentoch, ktorý pôsobili na Slovensku a ich činnosť monitorovali slovenské spravodajské služby. Podľa zistení televízie JOJ je medzi tými, ktorí dostanú vyhosťovací dekrét aj ruský vojenský pridelenec, Yuri Penkov, ktorý mal v našich končinách pôsobiť ako šéf bunky ruskej supertajnej jednotky GRU.

S ním sa budú musieť porúčať aj ďalší dvaja civilní zamestnanci ambasády. A majú na to sedem dní, aby zo Slovenska odišli do Ruska. Kedy sa to teda aj reálne stane momentálne nevieme. Ruské veľvyslanectvo tento krok ostro kritizuje a odsudzuje.

Podľa šéfa rezortu diplomacie Ivana Korčoka, môžeme očakávať odpoveď z ruskej strany. Otázkou teda je, či, koľko a kedy našich diplomatov Rusi naoplátku vyhostia nám. Len spomeniem že pri podobnom akte v auguste minulého roka, rusi na kroky slovenskej diplomacie zareagovali až po 10. dňoch.

Česká republika zareagovala ostro:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy