Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Otvárajú sa obchody, služby či kostoly, do prírody sa už môže cestovať aj medzi okresmi
Zdielať na

Otvárajú sa obchody, služby či kostoly, do prírody sa už môže cestovať aj medzi okresmi

SLOVENSKO / Od pondelka sa otvárajú obchody, múzeá, galérie, kostoly, zoo i plavárne. Opatrenia sa uvoľňujú v súvislosti s prechodom z čiernej do bordovej farby v mape okresov Covid automatu. Do prírody už môžete ísť aj mimo okres. Na vstup do novootvorených prevádzok však bude potrebný aj naďalej negatívny test. Stále však budeme musieť v interiéri nosiť respirátor a zákaz vychádzania po 20-tej bude platiť aj naďalej.

"Otvoria sa všetky obchody a služby, na jednu osobu bude vyhradených 15," vyhlásil ešte 13. apríla minister financií Igor Matovič. Taktiež aj kostoly, zoologické či botanické záhrady, kurzy autoškôl, plavárne či športoviská, ale aj hotely a penzióny - jedlo však budete musieť konzumovať na izbe. Reštaurácie budú totiž fungovať aj naďalej len ako výdajňe. "Takou spoločnou črtou toho bude - vnútri respirátor, vonku rúško," ozrejmil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

Otvoria sa aj múzeá, galérie a výstavné siene. Organizovať môžu výlučne individuálne prehliadky. Hromadné podujatia sa povoľujú do šiestich osôb. Na návštevníkov sa tešia už aj na Ľubovnianskom hrade. Pripraviť stredovekú pevnosť pre turistov to nie je ako upratať svoju vlastnú domácnosť. 

​Historička umenia a konzervátor, obaja oblečení od rána do večera už niekolko dní v montérkach musia urobiť po dlhej pauze poriadok v troch hradných palácoch a ich komnatách. "Najnáročnejšie bolo vešanie závesov, trvalo nám to tri dni," povedala historička Daniela Reľovská. 

Na hrade z 13. storočia sú pavučiny povolené, ale iba v exteriéri, vo vnútri sa musi všetko lesknúť čistotou. V jednej expozícii je aj 1 500 zbierkových predmetov, ale zvládli to, všetko je nachystané a tešia sa na otvorenie sezóny. "Pre našich zamestnancov prichádza nová úloha, kontrola testov, tak dúfam, že to pôjde hladko," odpovedal riaditeľ hradu Dalibor Mikulík. 

Do prevádzok so 7-dňovým testom 

Aj tie budú veru aj naďalej potrebné vo všetkých novootvorených prevádzkach. Negatívny test pritom nesmie byť starší ako 7 dní. V kníhkupectvách nevynímajúc. "Veľmi dlhá doba, 4 mesiace, to sme sa trápili, ticho tu bolo, smutno tu bol, ako kniha bez písmen," poznamenala Ľudmila Bölcskeiová z kníhkupectva v Komárne. "Veľmi sa tešíme na pondelok keď, konečne môžeme otvoriť," uviedla kolegyňa Viktória Bölcskeiová. 

V komárňanskom kníhkupectve bolo živo už cez víkend, aj keď zatiaľ bez zákazníkov. "Teraz dva dni neustále upratujeme, čistíme poličky, odprašujeme, doplňujeme tovar," priblížila Ľudmila. "Hovoria aj naši zákazníci, že milujú vôňu kníh, keď otvoria knižku a cítia vôňu papiera a samotnej tlače, istotne sa na ňu tešia," doplnila Viktória. 

Výnimka pre zaočkovaných 

Výnimku z testovania však budú mať po novom zaočkované osoby. "Ktoré sú minimálne 14 dní po očkovaní druhou dávkou mRNA vakcíny (Pfizer&Biontech, Moderna) alebo 4 týždne po očkovaní prvou dávkou vektorovej vakcíny (AstraZeneca)," vysvetlila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

A taktiež aj ľudia, ktorí COVID-19 prekonali. Kým doteraz pre nich platila výnimka na 90 dní, od pondelka sa predlžuje na 180 dní. Výnimku dostali aj kostoly - negatívny test nebude od zajtra potrebný ani na bohoslužbách. Vyznačené sú už lavice, kde ľudia môžu sedieť, samozrejmosťou je pri vstupe do kostola aj dezinfekcia. "Tešíme sa veľmi už na ten konkrétny pohľad do tvár z oči do očí," reagoval Milan Polák, farár Kostola sv. Urbana v Nitre na Zobore. 

Podľa vyhlášky nemusia mať na obradoch ľudia platný test. Prímanie dostanú do ruky a vynechané počas omší aj podávanie rúk."Naďalej zostáva aj dišpenz od nedeľných svatých omší pre veriacich, ktorí sa nedostanú do kostola," upresnil hovorca nitrianskeho biskupstva Tibor Ujlacký. 

V prípade prevádzok na obstaranie nevyhnutných životných potrieb sa nič nemení - test teda netreba. Ide najmä o potraviny, lieky a zdravotnícke prostriedky a pomôcky, hygienický tovar, drogériu, krmivá a ďalšie potreby pre zvieratá, zabezpečenie starostlivosti o deti a domáce zvieratá, ako aj doplnenie pohonných látok. Kontroly na hraniciach budú pokračovať aj naďalej.

Zákaz vychádzania však platí nadalej

Naďalej platí zákaz vychádzania, a to od 20. do 1. hodiny rána. Minister zdravotníctva na zákaze trvá aj nadalej pre stále vysoký počet pacientov na umelej plucnej ventilácii, tých máme aktuálne 263. "V princípe ten zákaz vychádzania suvisí s tým, aby sa epidemiologická situácia nezhoršovala. Nechceme urobiť chyby iných krajín, ktoré príliš rýchlo uvoľnili opatrenia a potom na to doplatili," poznamenal Lengvarský. 

To, či a aké dopady mala na epidemiologickú situáciu Velká noc, budeme totiž vedieť až na budúci týždeň. "Tie výsledky su zatial nádejné, za to všetkým veľmi pekne ďakujem," dodal minister. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy