Klobásky srbských Slovákov z Báčskeho Petrovca sú nenapodobniteľné
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: TASR
Srbskí Slováci: Nikto na svete ich nevie urobiť také dobré ako my!
Známu petrovskú klobásu charakterizuje výrazná papriková chuť, farba, ostrosť a šťavnatosť. Od bežnej klobásky dostupnej v slovenských obchodoch sa odlišuje aj tým, že má väčší priemer – ako saláma. Do lahôdky vyberajú Petrovčania najkvalitnejšie bravčové mäso.
"Nikto na svete ich nevie urobiť také dobré ako my. Prvý brend (niečo ako značka, pozn. TASR) sa v Srbsku stala naša klobása," pochválil 69-ročný aktívny dôchodca Ján Melich, srbský Slovák z Báčskeho Petrovca. Dodal, že každá rodina má na "petrovečki kulen" svoj špeciálny, vylepšený recept.
"Každému povieme, koľko sa dáva mäsa, koľko soli...všetko povieme, lenže to musí byť špecialista v sušení, lebo v sušení je problém," upozornil.
Na chuť pravej petrovskej klobásky má napríklad vplyv dokonca aj to, akým drevom sa suší, ale aj aký dlhý čas. "Musí sa dbať aká je zima. Keď je tuhá, treba dávať pozor aby nezmrzli," dodáva ďalej srbský Slovák. S úsmevom hovorí, že chutnú mäsovú špecialitu sa pokúšali napodobniť aj na Slovensku, ani tam sa tak nevydarila. "Probúvali, ale neviem...nie je to ono," krčí plecami Petrovčan, ktorý stále pracuje ako správny poľnohospodár na "svojej zemi".
Ján Melich prekvapivo uisťuje, že od petrovských klobások sa na človeka nelepia ani zbytočné kilogramy. "Nepriberá sa, nie je to ani mastné," ubezpečil. Klobásky dozrievajú v letnom júni, vraj sú vtedy najlepšie.
"Kulen vyrábajú aj v Srbsku aj v Chorvátsku, ale taký dobrý aký majú v Báčskom Petrovci som ešte nejedol," popísal spokojne svoj kulinársky zážitok návštevník obce zo Slovenska Štefan.
Vo vojvodinskom Báčskom Petrovci, kde žije okolo 70 percent Slovákov, majú s výrobou kulinárskej špeciality najviac práce od novembra do januára, teda cez zimu. Keďže vydržia, môžu na ich vôňu a chuť lákať po celý rok.