Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Spojených štátoch cvičia budúcich slovenských pilotov stíhacích lietadiel F-16
Zdielať na

V Spojených štátoch cvičia budúcich slovenských pilotov stíhacích lietadiel F-16

SLOVENSKO/USA / V Spojených štátoch amerických sa v súčasnosti pripravuje osem budúcich slovenských pilotov stíhacích lietadiel F-16. Na Leteckej základni Sliač v predpríprave trénujú ďalší letci. Náročný kurz trvá od 27 do 44 mesiacov.

Modernizácia nášho stíhacieho letectva je nevyhnutná. Minister obrany krátko po nástupe do funkcie hovoril o poruchovosti starých ruských Migov i o nedostatku pilotov, ktorí mali málo nalietaných hodín. "V priemere každých 50 minút máme poruchu na Migu. Priemerný nálet bol tesne nad 40 hodín, a to bolo spôsobené ako technickým stavom lietadla, tak finančnými prostriedkami, a samozrejme aj množstvom pilotov, ktoré máme k dispozícii," vyhlásil Jaroslav Naď (OĽaNO). 

Domáca časť prípravy je na malých vrtuľových lietadlách, na cvičnej L-39 a súčasťou je aj zdokonaľovanie sa v angličtine. Potom už letci odchádzajú za skúsenými inštruktormi do USA. "Väčšina toho výcviku sa odohráva v Texase a potom budeme odvelení do Arizony," priblížil Martin Daniel, pilot Vzdušných síl OS SR. 

Tam naši piloti cvičia na vrtuľových a podzvukových cvičných lietadlách. Po úspešnom zvládnutí nasleduje výcvik na F-16. Prví Slováci skončia prípravu v roku 2023 a posledná skupina sa má vycvičiť v 28. roku. "Dobrý pilot musí byť určite rozvážny, musí sa vedieť dobre rozhodnúť, nespanikáriť a mal by mať všeobecný prehľad od geografie, aerodynamiky, meteorológie," poznamenal pilot Marián Buľák. 

Aj modernizáciu nášho letectva treba vnímať v širších súvislostiach výhod, ktoré nám už 17 rokov zaručuje členstvo v NATO. "Keď sme si robili tie kalkulácie v čase diskusií, či ísť do aliancie alebo nie, tak nám vyšlo, že ak by sme sa chceli brániť sami ako republika bez pomoci spojencov, tak by sme potrebovali zhruba trojnásobok, ak nie viac, počtu ozbrojených síl, ktoré máme teraz," vysvetlil bývalý veľvyslanec SR pri NATO Tomáš Valášek. 

Slovensko si ešte za predchádzajúcej vlády objednalo 14 kusov F-16 a postupne by mali prísť do roku 2024.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy