Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V prípade Mýtnik začínajú s konfrontáciou obvinených a svedkov
Zdielať na

V prípade Mýtnik začínajú s konfrontáciou obvinených a svedkov

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra v prípade Očistec dnes ráno začala výsluch bývalého prezidenta finančnej správy, Františka Imreczeho. V kaute Mýtnik začali so špecifickým spôsobom výsluchu - konfrontáciami.

František Imrecze je už od začiatku februára tohto roku vo výkone väzby pre prípad známy ako Mýtnik a taktiež je aj obvinený v prípade Očistec. Imrecze dnes vypovedá prvýkrát od vznesenia obvinenia vyšetrovateľom NAKA pre údajne rozsiahle manipulatívne štátne nákupy informačných technológii za viac ako 42 miliónov eur. 

Národná kriminálna agentúra práve začína v korupčnom prípade Mýtnik konfrontácie

Na NAKA priviezli obvineného podnikateľa Petra Brhela, brata veľkopodnikateľa Jozefa Brhela. Obaja sú obvinení v prípade Mýtnik. Konfrontácia je naplánovaná s trestne stíhaným bývalým šéfom ekonomickej sekcie Finančnej správy Martinom Fleischerom. Toho NAKA zadržala v prípade Očistec pre korupciu vlani v novembri. 

Peter Brhel popiera, že by od Fleischera zobral úplatok 

Fleischer sa pre spoluprácu s vyšetrovateľmi dostal z väzby na slobodu a vypovedal na podnikateľa Brhela. Ide o prípad spojený s prešovskou budovou, ktorú Fleischer ako funkcionár Finančnej správy prenajal pre potreby Krajského colného úradu v Prešove. Budovu v Ľuboticiach prenajal Fleischer pre colný a daňový úrad od miestneho podnikateľa na 10 rokov až do roku 2026. Za dlhodobý prenájom dal podnikateľ Fleischerovi údajne úplatok 100 000 eur. Z tých dostal podľa tvrdení Fleischera aj kajúcnika Makáa aj sám Makóo 10 000 eur, Fleischer si ostatné peniaze údajne ponechal. Časť z úplatku odovzdal Flesicher v Bratislave priamo podnikateľovi Petrovi Brhelovi. Malo ísť podľa Fleischera o 10 000 eur v obálke. Kontrontácia je v prípade Mýtnik prvá po vznesení obvinenia bratom Brhelovcom, exprezidentovi finančnej správy Františkovi Imreczem, podnikateľovi Michalovi Suchobovi a ďalším osobám.

Konfrontácia prebieha tvárou v tvár

Konfrontácie je špecifický spôsob výsluchu. Slúži vyšetrovacím orgánom na pozorovanie obvinených so svedkami či spoluobvinenými, ako sa správajú pri osobne konfrontácii s faktami a skutočnosťami, o ktorých protistrany na seba vypovedajú. Konfrontované osoby stoja pri výsluchu tvárou v tvár a vypovedajú o skutočnostiach vyšetrovanej trestnej veci. Vyšetrovateľovi môže priniesť dôležitý pohľad na dôkaznú situáciu aj samotné tvrdenia svedkov či obvinených. Používa sa aj na odstraňovanie rozporov a nezrovnalostí z predchádzajúcich svedectiev. 

Bývalý šéf finančnej správy popiera všetky kladené skutky v obvinení

Bývalý šéf finančnej správy František Imrecze mal údajne so svojimi komplicmi manipulovať nákupy softvérov pre eKasu alebo kontrolných známok, systémy známe ako Alladin. Tie mal nakupovať po dohode s bratislavským podnikateľom Michalom Suchobom. Imrecze do dnešného dňa popiera, že by išlo o vopred dohodnuté a "ušité na mieru" štátne zákazky pre konkrétneho podnikateľa Michala Suchobu a jeho spoločnosť Allexis s.r.o. Imrecze je stíhaný so spolukomplicom Michalom Suchobom aj s bratmi Brhelovcami, ktorí sú tiež vo výkone väzby. 

Po Imreczeho výsluchu v prípade Očistec vyšetrovatelia začali vypočúvať svedka v trestnej veci políciou označenej ako Mýtnik. Keďže svedok má poskytnúť výpoveď k obvineniam smerujúcim na Imreczeho spoluobvinených bratov Brhelovcov, niektorí advokáti z NAKA odišli. Urobil tak aj Imreczeho obhajca aj obhajca obvineného bratislavského podnikateľa Michala Suchobu. Advokát väzobne stíhaného veľkopodnikateľa Jozefa Brhela pre TV JOJ pred výsluchm uviedol, že neive kto konkrétne má dnes ako svedok vypovedať. Ak bude dôvod, vyjadrí sa po úkone. Jozef Brhel sa v čase obvinenia v súvislosti s obstarávaním štátnych zákaziek pre finančnú správu a korupciu zdržiavala na Kanárskych ostrovoch. Odtiaľ pre účel trestného konania dobrovoľne vrátil. NAKA ho zadržala a skončil vo väzbe, v ktorej je aj s obvineným Imreczem dodnes. Michal Suchoba bol v čase zásahu NAKA v prípade Mýtnik v Arabských emirátoch, kde je dodnes.

Výsluch Imreczeho ho bol veľmi rýchly

Obhajca Františka Imreczeho Juraj Gavalec po výsluchu svojho klienta uviedol, že výsluch bol preto rýchly lebo František Imrecze kladené skutky v obvinení popiera. Bol to v poradí už druhý Imreczeho výsluch po tom, ako ho vyšetrovatelia zadržali v jeho bratislavskom byte koncom januára tohto roka.

​Správu budeme aktualizovať. 

Virtuálna pokladnica či eKasa. Imrecze sa hral s desiatkami miliónov bez akejkoľvek kontroly

Poďme k biznisu, ktorý Brhelovcom, Suchobovi a Imreczemu mal podľa podozrení priniesť milióny eur do ich vlastných vreciek cez firmu Allexis s.r.o, ktorá dohodnuté technológie štátu dodávala. Verejnosť ich dobre pozná. Takto bez verejnej kontroly na Imreczem zmanipulovanú výnimku, dodali štátu informačný systém ALLADIN, informačný systém kontrolných známok, informačný systém Virtuálna pokladnica a systém eKasa. Používajú ich dnes povinne podnikatelia a napríklad aj nemocnice či lekári v ambulanciách. Dohody o tom, čo Imrecze nakúpi pre finančnú správu dohadoval prevažne mimo svojho úradu. Najmä v súkromí v Limchachu alebo v jeho vlastných bytoch, ktoré má na rôznych lukratívnych bratislavských adresách. Mnohé z nich, pre obyčajných ľudí či bežných podnikateľov sú to nehnuteľnosti luxusné, a preto finančne nedostupné. Modus operandy nákupov Imrecze mal vymyslieť tak jednoduchý, že na uskutočnenie miliónových zákaziek im stačilo len málo.

Imreczeho "pravá ruka" vypovedá o všetkom 

Podstatným ale pre Imreczeho plány bol jeho podriadený a dlhoročný dôverník Daniel Čech. Ten je pre korupciu vo väzení v prípade Judáš a o Imreczeho kšeftoch vo funkcii prezidenta FS vyšetrovateľom rozsiahlo vypovedá. A vie o všetkom. Z Čecha totiž Imrecze urobil Generálneho riaditeľa sekcie ciel a daní. Keď chcela skupina štátu niečo predať, Imrecze vydal rozkaz Čechovi, aby mu písomne napísal aký IT systém Finančná správa potrebuje aj s odôvodnením. Imrecze Čechovu požiadavku podpísal a firma Allexis im to predala. Čech tvrdí, že za každú splnenú akciu následne dostal od Imreczeho, Suchobu či Brhela desiatky tisíc eur úplatok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy