Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Košická nemocnica Louisa Pasteura sa nedohodla s Dôverou. Pre poistencov bude poskytovať len neodkladnú starostlivosť
Zdielať na

Košická nemocnica Louisa Pasteura sa nedohodla s Dôverou. Pre poistencov bude poskytovať len neodkladnú starostlivosť

KOŠICE / Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura bude od 1. apríla poskytovať pacientom poisteným v Dôvere len neodkladnú starostlivosť. Informuje o tom aj na sociálnej sieti. Dôvodom je, že druhá najväčšia poisťovňa a druhá najväčšia nemocnica na Slovensku sa nedohodli na znení novej zmluvy.


Nemocnica svoj posledný návrh zaslala poisťovni dnes, odpoveď mala dostať do 13. hodiny, no nedočkala sa.

"Spôsob ukončenia rokovania, ktorý zvolila Dôvera tým, že cez média vyslala výpoveď našej nemocnici je pre nás sklamaním," zhodnotil riaditeľ nemocnice Vladimír Grešš.

"S UNLP Košice naďalej rokujeme, aby bola zdravotná starostlivosť pre našich poistencov čo najskôr plne dostupná aj v tejto nemocnici. Nateraz však musíme konštatovať, že zo strany UNLP bola odmietnutá aj ponuka na zrušenie všetkých finančných limitov, ktoré sa týkajú rozsahu a objemu poskytovanej zdravotnej starostlivosti," uvádza v stanovisku druhá najväčšia poisťovňa Dôvera.

Bodov, na ktorých sa obe strany pri uzatvorení novej zmluvy nezhodli bolo viacero, no hlavným problémom sa ukázalo financovanie. "Rozdiel medzi ročným financovaním od spoločnosti Dôvera a VŠZP poisťovne je až 4,6 milióna eur,"  povedal Grešš.


"Mrzí nás táto situácia, UNLP ako jediná nemocnica na Slovensku odmietla našu ponuku, ktorú sme jej predostreli. Rovnakú ponuku, v súlade so štátny rozpočtom, akceptovali všetky ostatné nemocnice na Slovensku," obhajuje svoj postoj v stanovisku Dôvera.
 
Celá situácia je o to vážnejšia, že každý tretí pacient z približne 50 tisíc, ktorí sú v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura ročne hospitalizovaní, je klientom Dôvery. Pacienti by mali byť veľmi rýchlo informovaní o tom ako majú postupovať. K tomu sa zaviazali tak poisťovňa ako aj nemocnica. "Sme vzhľadom na platnú legislatívnu povinní pacientom, ktorí sú poistení v tejto poisťovni, poskytnúť bezodkladnú starostlivosť," skonštatoval výkonný riaditeľ pre liečebnu a preventívnu starostlivosť UNLO Martin Paulo.


"Zdravotnú starostlivosť pre našich poistencov zabezpečíme v ďalších nemocniciach na území mesta Košice a v blízkom okolí," tvrdí Dôvera.

Pacientom už dnes zaslala informačnú správu prostredníctvom mobilných telefónov. Starostlivosť o pacientov s covidom, ktorí sú v reprofilizovanej časti nemocnice ohrozená nie je.

"Ministerstvo zdravotníctva do zmluvných vzťahov medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a poisťovňami nevstupuje. Pre rezort je dostupnosť pre pacienta prioritou. Situáciu sme pre to okamžite preverili a nemocnica nás informovala, že poistenci predmetnej poisťovne s ochorením Covid-19 bude poskytnutá adekvátna zdravotná starostlivosť," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.


Stará zmluva medzi nemocnicou a poisťovňou vyprší dnes o polnoci. Či by aktuálnu situáciu obe strany vedeli zvrátiť ostáva zatiaľ bez odpovede. "Sme pripravení súhlasiť a podpísať dodatok k platnej zmluve dnes do 23:59," uzavrel výkonný riaditeľ pre liečebnu a preventívnu starostlivosť UNLO Martin Paulo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy