Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dva týždne po uväznení riaditeľa SIS zverejnili dôvody jeho zadržania, tie sprevádzajú nejasnosti aj záhadný list
Zdielať na

Dva týždne po uväznení riaditeľa SIS zverejnili dôvody jeho zadržania, tie sprevádzajú nejasnosti aj záhadný list

BRATISLAVA / Dva týždne po uväznení riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského zverejnil Špecializovaný trestný súd oficiálne dôvody prečo šéfa tajnej služby poslal do väzby. Z odtajneného dokumentu však vyplývajú aj viaceré nezrovnalosti, s ktorými sa bude musieť už onedlho vysporiadať odvolací, teda Najvyšší súd. V prípade sa navyše objavuje záhadný list, ktorý si mal šéf SIS Pčolinský nájsť v garáži.

V nedeľu, 14. marca, Špecializovaný trestný súd vydal zásadné rozhodnutie a poslal do väzby Vladimíra Pčolinského, riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Dôvod bolo podozrenie z korupcie.

Na dvanástich stranách dokumentu sudca zdôvodňuje svoje rozhodnutie. Najviac sa obával toho, že by mohol zneužiť svoje postavenie v rámci spravodajskej služby. Preto naňho uvalil takzvanú kolúznu, ale aj preventívnu väzbu. "S poukazom na osobu obvineného a jeho skúsenosti v dôsledku vykonávanej funkcie s predpokladanou znalosťou všetkých zásad konšpirácie, nemožno očakávať dosiahnutie účelu väzby v prípade jeho ponechania na slobode," je napísané v uznesení. Sudca pre prípravné konanie sa vo svojom odôvodnení prikláňa na stranu policajných vyšetrovateľov a prokurátora. Národná kriminálna agentúra viní Pčolinského, že sa mal v objekte spravodajskej služby stretnúť v trojici s námestníkom Beňom a Ľudovítom Makóom.

Tam mali podľa obvinenia Pčolinského presvedčiť, že budú za úplatok vynášať informácie podnikateľovi Zoroslavovi Kollárovi. Celé sa to malo odohrať začiatkom augusta 2020. "Začiatkom augusta 2020 v doposiaľ presne nezistený deň v objekte SIS v Bratislave, v miestnosti budovy, kde sa nachádza kancelária riaditeľa SIS, v Bratislave na Vajnorskej ulici v miestnosti budovy," takto sa začína opis samotného skutku. Zdá sa ale, že tento dátum - začiatok augusta je mimoriadne dôležitým. Podľa Pčolinského advokátky z jednoduchého dôvodu. Boris Beňa sa mal práve v tom čase, ktorý sám opisuje ako čas stretnutia, nachádzať na dovolenke, údajne v Chorvátsku. "Čerpal dovolenku a bol mimo územia SR.V takomto prípade vznikajú pochybnosti, aj o tom mieste o čase toho stretnutia a vôbec vierohodnosti tejto časti výpovede," uviedla Eva Mišíková, právna zástupkyňa Vladimíra Pčolinského. 

Záhadný list v garáži​

V uznesení sa však objavuje aj istý záhadný list, ktorý mal Vladimír Pčolinský pred časom nájsť v garáži bytového domu, kde býva. Jeho obsahom má byť anonymné varovanie pred jeho takzvaným rozpracovaním vyšetrovacími orgánmi. Takto mal byť podľa informácií TV JOJ upozornený na možnú diskreditáciu. Prokurátor to podľa aktuálne zverejneného uznesenia označil za účelové s úmyslom spochybniť svedecké výpovede. "Obvinený uvádza veci účelovo upravené tak, aby od seba odvrátil podozrenia zo spáchania trestnej činnosti. Prokurátor označil za zarážajúce, že obvinený anonymný list nepredložil polícii po svojom zadržaní," takto je to opísané v uznesení. "Je len logické, že ak o piatej ráno zasiahli do jeho obydlia, tak si nemohol spomenúť na to, že tu taký nejaký list je a ani nechápem, že z čoho niekto vychádza, že mal hneď povedať, že takýto list má," reagovala na list jeho právna zástupkyňa Eva Mišíková.

Unesenie o vzatí do vyšetrovacej väzby sa v prevažnej väčšine opiera o doterajšie policajné závery, ktoré sú postavené na výpovedi námestníka SIS Borisa Beňu a kajúcnika Ľudovíta Maká. Ten hovorí, že od Zoroslava Kollára zobral 40 tisíc, ktoré odovzdal Beňovi a ten sa s nimi následne rozdelil so svojim šéfom na polovicu. Pčolinský obvinenia odmieta. Rovnako tak podnikateľ Zoroslav Kollár. Tieto tvrdenia sú navyše nateraz bez ďalších konkrétnych dôkazov preukazujúcich korupciu. "Osobne si myslím, že tá osoba, ktorá mala podplácať, by v takejto výške peniaze pre takýchto funkcionárov neposlala," konštatovala Eva Mišíková. So všetkými rozpormi sa však bude musieť vysporiadať senát Najvyššieho súdu, ktorý už podľa informácií TV JOJ má doručený Pčolinského spis. O sťažnosti voči jeho väzbe bude rozhodovať v najbližších dňoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy