Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pre mocenské hry v koalícii čakajú podnikatelia márne na pomoc, tisícky z nich to definitívne vzdali
Zdielať na

Pre mocenské hry v koalícii čakajú podnikatelia márne na pomoc, tisícky z nich to definitívne vzdali

SLOVENSKO / Kým sa naša vláda hašterí a zameriava svoju energiu na to, kto v nej vlastne zostane, mnohí podnikatelia by ocenili, ak by tú energiu radšej presmerovali inde - na pomoc od štátu, na ktorú márne čakajú už niekoľko mesiacov a tisícky z nich to už aj definitívne vzdali.

"Koho odvolali, koho neodvolali, mňa to nezaujíma, tam sa hašteria. Mňa zaujíma, ako rýchlo nám peniaze posielajú, čo sľubovali a neplnia tieto veci," odkázal Ján Gondek, majiteľ chaty Pieniny v Lesnici. "Práve v tomto období, keď potrebujeme tú najväčšiu podporu zo strany vlády, tak ministri, ktorí sú zodpovední za to, čo sa v krajine deje, podávajú demisie," upozornil Viliam Pavlovský z iniciatívy 10 pre gastro. 


Pomôcť podnikateľom mohol podľa Sulíka aj odškodňovací zákon, ten mu však práve pre rozbroje v koalícii niekoľkokrát zmietli zo stola. Problém však je v tom, že poriadne nefungujú ani tie opatrenia, ktoré už zavedené boli. Aj preto sa mnohí podnikatelia v gatrobiznise rozhodli, že viac to už takto ťahať nedokážu. "K dnešnému dňu evidujeme už skončených 16 000 subjektov v rámci gastronómie. Z toho 35 000 zamestnancov prišlo o prácu," priblížil Pavlovský. 

Nedostatočná pomoc sa netýka len gastropriemyslu 

Jozef Kakuta podniká s odevmi 25 rokov. Predajňa je zatvorená a v skladoch má tovar za pol milióna eur. Kompenzácie od štátu príliš nepocítil. "Reálne to mohlo byť 20 - 30% percent, 70% ťaháme z vlastných rezerv, už ťaháme len pôžičky," povedal. 

Kým vláda upriamuje svoju pozornosť najmä na seba už viac ako tri týždne, pre podnikateľov je to z týždňa na týždeň čoraz ťažšie. "Riešia samých seba, však čo riešia? Ja sa na to nemôžem pozerať. No úplne, úplne sú mimo. Zavrú vám prevádzku, musím si zaplatiť odvody, oni vám pomôžu a hneď to od vás aj zoberú. Pokiaľ nie sú vo vláde, strašne pekne rozprávajú. Momentálne, ako sa politik dostane do vlády, je to konečná," poznamenal Andrej Lipčák, prevádzkovateľ gastroprevádzok v Humennom. 

V mínuse sú aj v desiatkach tisícoch eur 

Majiteľ chaty v Lesnici je už teraz v mínuse niekoľko desiatok tisíc eur a na to, aby prežil, si musí požičiavať od svojich kamarátov. "Tri týždne nerobia nič a platy im idú. Moji zamestnanci nemajú výplatu ešte za február. Ide Veľká noc, z čoho majú tí ľudia žiť," pýta sa Gondek. 

A kým si naši vládni činitelia určujú podmienky, kto má a nemá zotrvať vo vláde, svoje podmienky im odkazujú aj zúfalí podnikatelia a bežní občania. "Moje podmienky sú, aby sa urýchlene otvoril cestovný ruch, aby sa vláda stabilizovala, ten, kto tam nemá byť, nech tam nie je," vyhlásil Gondek. 

Pre politikov má jednoduchú radu - aby sa konečne začali venovať tomu, čomu majú. 




Súvisiace články

Najčítanejšie správy