Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Od pondelka platia nové opatrenia. Hygienici otvorili trhoviská, stánky či niektoré opravovne
Zdielať na

Od pondelka platia nové opatrenia. Hygienici otvorili trhoviská, stánky či niektoré opravovne

SLOVENSKO / Trhovníci môžu od pondelka opäť predávať sadenice, rezané kvety, potraviny, zeleninu a ovocie. Rozhodol o tom Úrad verejného zdravotníctva. Jedlá môžu vydávať aj stánky s trvalým stanovišťom a otvoriť môžu aj niektoré opravovne a servisy.

Humenské verejné trhovisko stále zíva prázdnotou. Aj keď prevádzku spustiť mohli, vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu sa rozhodli ešte počkať, a to minimálne do Veľkej noci. Uvažujú však nad tým, že o niečo skôr by spustili predaj v mestských sklenníkoch. "Zatiaľ by sme chceli vyskúšať otvoriť to od pondelka budúceho týždňa ako výdajné okienko," uviedla Františka Mudra, majsterka údržby verejnej zelene mesta Humenné. 



Zamestnanci mestských technických služieb nachystali viac ako 30-tisíc kusov priesad."My už sme pripravení až až. Od začiatku januára už sa to chystá, šalát, kaleráby, kapustoviny, minulý rok boli požiadavky, aj viac druhov, aj viac kvetov sme vysadili," poznamenala Františka Mudra.  "Presádzame sadeničky, paradajky, muškáty, čo treba," priblížila Mária, zamestnankyňa TS mesta Humenné. 

Tak isto vymysleli kompromis aj minulý rok, keď pre pandémiu verejné trhovisko otvorené byť nemohlo. "Boli sme radi, že sme mohli ľuďom pomôcť. Je to odľahčenie, veľmi veľa ľudí sa potešilo, stále a stále telefonujú, že kedy už môžu prísť," podotkla Františka Mudra. 

Aj najväčšie bratislavské trhovisko začína pomaličky ožívať. Milovníci trhovísk si tu mohli nakúpiť zeleninu, ovocie, sadenice do záhrad a tiež niektoré druhy potravín. Predajcovia v stánkoch však majú zmiešané pocity, aj keď sú radi, že aspoň niečo je dovolené predávať. "Koronavírus nás zabíja, nevieme, čo máme robiť, platiť všetko treba, ja dúfam, že to niečo povolí," dúfa trhovník. 

Správcovia trhoviska sa tiež tešia z otvorenia, ale opatrenia považujú za nelogické, napríklad regulovaný vstup.
"V exteriéri, v najlepšie vetranom mieste, keď to porovnáme s obchodnými domami, podľa mňa je to nelogické," reagoval riaditeľ obchodného úseku trhoviska Richard Pittner. 

Otvorenie sa týka len nekrytých alebo čiastočne krytých trhovísk. Pre mnohých zákazníkov je trhovisko príťažlivé práve preto, že tu dostať domáce výrobky. Súčasné opatrenia ale predaj takýchto výrobkov výrazne obmedzili. "Tí, čo majú vlastnú záhradu a majú nejaké prebytky, tak tí v súčasnosti predávať nemôžu," vysvetlil Richard Pittner. Predávajú iba tí, ktorí pracujú na živnosť alebo ako zamestnanci.

Okrem trhovísk sú otvorené aj opravovne a servisy elektroniky a strojných zariadení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy