Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zimná sezóna v Tatrách končí katastrofou. Podnikatelia sa cítia byť na dne a na ich prosby nikto neodpovedá
Zdielať na

Zimná sezóna v Tatrách končí katastrofou. Podnikatelia sa cítia byť na dne a na ich prosby nikto neodpovedá

VYSOKÉ TATRY / Tatranská zima sa pomaly konči, ale nálada je tam stále pod bodom mrazu. Koronakríza spôsobila miliónové straty. Podľa štatistík za rok 2020 sa Tatranci naozaj nemajú z čoho radovať. Navyše, nikto z nich sa ani len nepripravuje na letnú sezónu.

Vladimír podniká v Tatrách dva a pol roka, nikdy by sa ale nebol pomyslel, že reštaurácia, ktorá mala byť pýchou tatransej gastronómie zostane prázdna. Tatry sú špecifické tým, že je to len o turistoch. My nie sme ako v mestách, že donášky by mohli fungovať," posťažoval si majiteľ gastroprevádzy Vladimír Mikolaj.

Tatranská štatistika z roku 2020 je mrazivá, podobne ako aj dnešné počasie. Najčastejšim znamienkom v nej je mínus a pri vyčíslených stratách sa objavuje niekoľko núl. "Pokles návštevnosti bol -40%. Vyčíslili sme to aj v tržbách za zamestnanie, čo predstavuje niekde pokles zhruba 17 miliónov eur," informovala riaditeľka OOCR Vysoké Tatry, Lucia Blašková.


Tatranskí podnikatelia sa cítia nevypočutí, na ich prosby nikto neodpovedá. Netušia aké bude leto a psychicky to znášajú veľmi zle. "My to už udržujeme len po takej mentálnej stránke, aby sem mohli zamestnanci prísť dvakrát za mesiac, aby to nejak dýchalo," dodal majiteľ jednej z prevádzok Vladimír.

Reakcie od ďalšich tatranských podnikateľov prichádzali rôzne, niektorí dokonca svoje prevádzky neplánujú otvoriť. 
"Ostávajú mi iba oči pre plač. Po toľkých rokoch mravenčej práce. Táto neistota a obavy o budúcnosť, nie iba mňa ale aj mojich zamestnancov....No musíme to hlavne psychicky ustáť, pretože my neochorieme na COVID ale dostaneme sa na psychiatriu," napísala v SMS správe pre TV JOJ riaditeľka hotela vo Vysokých Tatrách.

"Ak nebudeme vypočutí, budeme hľadať ako ten náš hlas môže byť vypočutý a možno prerastie do kriku," skonštatovala na záver riaditeľka OOCR Vysoké Tatry, Lucia Blašková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy