Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Krajský súd rozhodol vo veci sťažnosti prokurátora, Jankovská ide opäť do väzby
Zdielať na

Krajský súd rozhodol vo veci sťažnosti prokurátora, Jankovská ide opäť do väzby

TRNAVA / V pondelok prebiehalo verejné zasadnutie vo veci sťažnosti voči prepusteniu bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej na slobodu. Tá sa osobne na vypočutí nezúčastnila, nakoľko to jej zdravotný stav neumožnil. Súd Jankovskú opäť poslal za mreže.

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská ide v kauze Fatima do väzby. Rozhodol o tom Krajský súd v Trnave. Pôvodne sa malo rozhodovať v Trenčíne. No, keďže Jankovská na súde dlhé roky pôsobila, tak sa senát cítil byť zaujatý a spis tak putoval do Trnavy. 

Súd zároveň zrušil rozhodnutie sudcu Okresného súdu v Trenčíne, ktorý obvinenú v kauze Fatima nevzal do väzby a nahradil ju dohľadom probačného a mediačného úradníka. "Dnes sudca rozhodol tak, že zrušil uznesenie sudcu pre prípravné konanie a zobral moju klientku do väzby z dôvodov kolúznej väzby. Moja klientka je ochotná rešpektovať všetky primerané povinnosti a obmedzenia, tak voči tomu nepodala sťažnosť, ani voči tomu rozhodnutiu, ktorým jej súd nahradil väzbu," povedal advokát Moniky Jankovskej, Peter Erdös.

Podľa advokáta Jankovskej sa obvinená v pondelok nemohla zúčastniť verejného zasadnutia. Primár nemocnice jej vypočutie neodporučil, nakoľko sa obáva zhoršenia jej zdravotného stavu. Jankovskú hospitalizovali vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, z ktorej by ju mali previezť do Leopoldova, kde má nariadený výkon väzby. Tam by mal byť podľa Erdösa opätovne skúmaný jej zdravotný stav, či by nemala byť umiestnená do Nemocnice pre obvinených a odsúdených. 

Podľa obhajcu je zdravotný stav jeho klientky stále zlý a nemala by skončiť vo výkone väzby v Leopoldove, ale má byť umiestnená vo väzenskej nemocnici v Trenčíne. "Podľa môjho názoru by mal vrámci prijímania do ústavu byť skúmaný zdravotný stav obvinenej, či naozaj nevyžaduje lekársku starostlivosť. Bude na kompetentých orgánoch posúdiť to, či bude môcť aj v tomto zdravotnom stave vykonávať väzbu v ústave, ktorý nariadil Krajský súd v Trnave," poznamenal. 

Jankovská sa stále nachádza na psychiatrickom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Po rozhodnutí súdu za ňou popoludní prišli vyšetrovatelia, no v ich sprievode doteraz z nemocnice neodišla a na oddelení ju strážia policajti. Jankovská je na trenčianskej psychiatrii od 4. marca.

Okresný súd v Trenčíne ju nedávno oslobodil 

Sudca Okresného súdu Trenčín nevzal obvinenú bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú do väzby a ešte minulý týždeň ju prepustil zo zadržania na slobodu. Sudca väzbu obvinenej nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka. Prokurátor proti rozhodnutiu sudcu podal sťažnosť, o ktorej 15. marca rozhodoval Krajský súd v Trnave.

„Súčasne obvinenej uložil zákaz styku s obvinenými, svedkami a znalcami vo veci vedenej Národnou kriminálnou agentúrou a zákaz kontaktu s nimi v akejkoľvek forme vrátane kontaktovania prostredníctvom elektronickej komunikačnej služby alebo inými obdobnými prostriedkami,“ uviedol po rozsudku ešte minulý týždeň hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Monike Jankovskej podobné obmedzenia nariadil aj Špecializovaný trestný súd (ŠTS), keď rozhodol 16. februára o jej prepustení v rámci akcie Búrka. Bývalá štátna tajomníčka navyše musela nosiť sledovací náramok a zaplatila 100-tisíc eurovú peňažnú záruku.

Polícia 4. marca opätovne zadržala bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú po tom, ako ju Najvyšší súd SR prepustil z väzby na slobodu. Jej zadržanie súviselo s kauzou Fatima.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy