Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Problémy v turizme hlási aj Liptov: Budúcnosť pre podnikateľov nevyzerá ružovo
Zdielať na

Problémy v turizme hlási aj Liptov: Budúcnosť pre podnikateľov nevyzerá ružovo

LIPTOV / Výkladná skriňa cestovného ruchu na Slovensku dvíha ďalší varovný prst. Zimná sezóna na Liptove totiž úplne vybuchla a napriek skvelým lyžiarskym podmienkam priniesla pre sektor služieb iba náklady. Budúcnosť pre podnikateľov a pracovníkov v turizme však nevyzerá optimisticky ani na najbližšie týždne.

Jediný ukazovateľ, ktorý vlani na Liptove rástol, bola priemerná dĺžka pobytu. Turisti totiž na dovolenke pod Chopkom strávili 3 noci. Najlepším ukazovateľom problémov je popri množstve návštevníkov aj počet prenocovaní, ktorý vlani medziročne klesol o takmer 30 percent. Je to zároveň prvý pokles od predchádzajúcej krízy v roku 2009.

Vyhliadky nie sú pozitívne ani v tomto roku, podnikatelia prepúšťajú dlhoročných zamestnancov, zadlžujú sa a nezriedka aj krachujú. V žiadnom inom sektore sa však neprejavuje dominový efekt tak výrazne, ako práve v službách. „Ako je známe, na jedno pracovné miesto v cestovnom ruchu sú napojené minimálne ďalšie štyri miesta v iných odvetviach. Pokiaľ tento stav bude naďalej pokračovať dlhšie, o to ťažšie sa nám na Liptove bude rozdychávať," povedala Katarína Šarafínová, PR manažérka OOCR región Liptov.

Liptáci sa postupne lúčia aj s možnosťou otvoriť ubytovacie zariadenia a prevádzky počas Veľkej Noci, ktorá štandardne patrí k jedným z vrcholov. Nestrácajú však nádej, že v lete sa turizmus v regióne opäť aspoň priblíži k normálu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy