Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kým v koalícii prebiehajú hádky, podnikateľom stále mešká podpora
Zdielať na

Kým v koalícii prebiehajú hádky, podnikateľom stále mešká podpora

BRATISLAVA / Lebo Sulík - znie odpoveď premiéra Matoviča na každú otázku, prečo sú veci také aké sú, aspoň podľa ľudovej tvorivosti na internete. Nejednotnosť vlády je v krízovom období ďalším a zbytočným priťažujúcim faktorom. Ľudia chcú vidieť jasné kroky a efektívnu pomoc, nie online diskusie. Viazne aj pomoc pre malých podnikateľov, pričom pri pohľade na susedné krajiny je zrejmé, že sa to dá.

Medzi premiérom a ministrom hospodárstva vládne už dlhšie osobná nevraživosť. Na sociálnych sieťach sa prejavuje detinskými hádkami, až urážkami. A medzitým bežní ľudia, vrátane drobných podnikateľov, márne čakajú na to, aby im vláda reálne pomohla.

"Tá pomoc mešká už niekoľko mesiacov,môžeme povedať celý rok, veď prišla kríza a pomoc neprišla. A keď prišla, bola malá a zanedbateľná. Mohli by sme si zobrať príklady z Rakúska, kde v gastronómii dostávajú 80 percent obratu, to znamená, oni sú vysmiati a my plačeme," povedal Pavol Konštiak, prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu. 

Ministerstvo hospodárstva prišlo s návrhom plošného odškodňovania ľudí postihnutých koronakrízou.


"Ministerstvo je pripravené ďalej rokovať s koaličnými partnermi o tzv. univerzálnom systéme pomoci. Chcem dosiahnuť, aby podnikatelia neboli odškodňovaní iba podľa sektorov, ale podľa poklesu tržieb. Považujeme to za spravodlivé, pretože takýto zákon by zabezpečil, že budú odškodnení všetci tí, ktorých koronakríza zasiahla," uviedla hovorkyňa rezortu Katarína Matejková.



Vláda sa však návrhu Richarda Sulíka nevenovala vraj už trikrát po sebe. "Richard si chcel stiahnuť všetku pomoc pod svoj rezort, čo je tiež nie úplne korektné z pohľadu ostatných koaličných partnerov. Je to len technikália. Teraz vláda musí...helikoptermoney, mala by adresne, ale musí pomôcť občanom. V tomto bude mať  Sulík našu podporu," uviedol predseda parlamentu Boris Kollár.


"Ľudí nezaujíma, či je to kosher z hľadiska prerozdelenia v rámci koalície, ale či dostanú pomoc včas,"
vyslovil opozičný poslanec Smeru-SD Juraj Blanár.


"Priama pomoc by mala byť adresná, dostatočne vysokej finančnej výšky, aby malé a stredné firmy prežili, dôležité je, aby prežili. A že to skončí na tom, že sa ministerstvá medzi sebou hádajú a vo vláde sa nevedia dohodnúť na pomoci, to je smutné," konštatuje Konštiak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy