Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Existujú dva druhy protilátok na Covid-19. Záujem o takéto testovanie rapídne narastá
Zdielať na

Existujú dva druhy protilátok na Covid-19. Záujem o takéto testovanie rapídne narastá

BRATISLAVA / Krvné testy na zisťovanie protilátok na ochorenie Covid-19 sú čoraz populárnejšie. Ľudia sú zvedaví, či ich vôbec majú po prekonaní ochorenia alebo po očkovaní. Ide ale o dve rôzne vyšetrenia. Navyše veda ešte ani po roku s určitosťou nevie, koľko jednotiek v krvi zabezpečí ochranu pred ochorením.

"Zaplatila zbytočne, vystrašil ju zbytočne, má hľadať doktora zbytočne, kebyže nepovie jasne do telefónu, že aký je problém, tak čaká 3 mesiace na nejaké imunologické vyšetrenie," vyjadrila sa Svetlana Hadvabová, Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie, členka výboru. To odporučil lekár pacientke, ktorá mu priniesla potvrdenie po dvoch dávkach očkovania proti ochoreniu Covid-19. "On sám mi navrhol, že keď máte záujem, môžu sa vyšetriť protilátky vo vašej krvi, na akej úrovni sú po vakcinácii. Výsledok prišiel a obvodný mi povedal, že nepoteší ma, lebo mám nízku hladinu protilátok," vyjadrila sa pacientka po vakcinácii.


Imunologička si, našťastie, hneď na začiatok vyžiadala výstup z laboratória, keďže existujú dva druhy protilátok. Jeden sa vytvorí po prekonaní ochorenia a druhý sa po štyroch až piatich týždňoch vytvorí po očkovaní. "Keď sa len napíše vyšetrenie hladiny protilátok, tak prvý test, ktorý sa použije je test proti nukleokapsidu, a potom dochádza k dezinterpretácii. Je možné vyšetriť aj hladinu protilátok proti "S proteínu", ale to musí byť na tej žiadanke presne napísané, že prosím si postvakcinačné vyšetrenie protilátok," ozrejmila Hadvabová.


Opakované ochorenia na Covid-19 sa vyskytli už aj po menej ako troch mesiacoch. Záujem o zisťovanie protilátok z krvi narastá aj v komárňanskej nemocnici. "Vo februári záujem o túto službu začal stúpať. Mali sme 87 ľudí samoplatcov, ktorí si prišli urobiť protilátky, či prekonali Covid-19, pričom ďalších 81 ľudí chcelo po vakcinácii vedieť, či majú vytvorené protilátky," vyjadril sa Miroslav Jaška, riaditeľ Nemocnice AGEL Komárno.

"Stanovenie tvorby protilátok ako doplnkový test má aj potencionálny význam pre vyhľadávanie infikovaných s asymptomatickým klinickým priebehom, ktorí môžu predstavovať riziko pre ďalšie šírenie vírusu v populácii," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. "My nevieme, že či ten, čo má 20, alebo 40, alebo 60 tých jednotiek je chránený dostatočne na to, aby zase neochorel. Takéto vyšetrovania protilátok v rámci prevencie, kde si pacient ešte doplatí, sa nám v tomto momente zdajú úplne zbytočné," dodala Hadvabová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy