Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Európska lieková agentúra prijala žiadosť výrobcu vakcíny Sputnik V o registráciu
Zdielať na

Európska lieková agentúra prijala žiadosť výrobcu vakcíny Sputnik V o registráciu

BRATISLAVA / Európska lieková agentúra (EMA) vo štvrtok prijala žiadosť výrobcu vakcíny Sputnik V o spustenie procesu registrácie. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Vakcína je v priebežnom hodnotení, v tzv. rolling review.

Tento regulačný nástroj slúži na urýchlenie posúdenia vakcíny, údaje k vakcíne sa v tejto fáze posudzujú priebežne podľa ich dostupnosti. Po rozhodnutí Výboru pre lieky na humánne použitie, že údaje doložené žiadateľom sú dostatočné, môže žiadateľ predložiť EMA formálnu žiadosť o registráciu.

Ako dodala hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková, Európska lieková agentúra vedecky posúdi, či vakcína Sputnik V spĺňa štandardy Európskej únie na účinnosť, bezpečnosť a kvalitu vakcín. Nateraz nie je možné určiť časové lehoty pre registráciu, avšak priebežné hodnotenie proces registrácie významne skracuje.

Začatie priebežného hodnotenia vakcíny Sputnik V na úrovni EMA je podľa podľa riaditeľky štátneho ústavu Zuzany Baťovej dobrou správou, ktorá môže smerovať k podaniu žiadosti o registráciu. „Takýto postup je v súlade s tým, čo ŠÚKL od začiatku odporúča. Využiť vybudovanú sieť expertov na úrovni EÚ, dodané údaje podrobiť prísnemu vedeckému hodnoteniu a následne očkovať slovenských občanov registrovanou vakcínou,“ dodala.

Remišová tento krok víta

"Už len počkať na oficiálne schválenie a vakcína sa môže normálne používať, ako to strana Za ľudí od začiatku hovorila. Len to mohlo byť bez ohýbania pravidiel, cirkusu a prenášania zodpovednosti na lekárov," na sociálnej sieti Twitter to napísala predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. Reagovala tak na to, že Európska lieková agentúra prijala žiadosť výrobcu vakcíny Sputnik V o spustenie procesu registrácie.

Remišovej strana Za ľudí bola proti tomu, aby sa na Slovensku očkovalo proti ochoreniu COVID-19 neregistrovanou vakcínou. Kritizovali tiež okolnosti, akým Slovensko nakúpilo ruskú vakcínu Sputnik V.

Korčok víta spustenie procesu hodnotenia vakcíny Sputnik V

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (SaS) víta spustenie procesu hodnotenia ruskej vakcíny Sputnik V Európskou liekovou agentúrou.  Ako uviedol na sociálnej sieti, od ruského výrobcu a od Európskej únie opakovane žiadal, aby boli rozptýlené akékoľvek pochybnosti v súvislosti s poskytovaním tejto vakcíny v EÚ. „Domnievam sa, že ku tomu prispela aj principiálna diskusia na Slovensku,” dodal šéf rezortu diplomacie.

Rusi sú podľa Matoviča ochotní zrušiť prísun vakcín na Slovensko, ak to má zachrániť našu koalíciu

Výrobca vakcíny Sputnik V ponúkol Slovensku zrušiť zmluvu na zabezpečenie dvoch miliónov vakcín. Ako uviedol predseda vlády SR Igor Matovič na sociálnej sieti, takúto ponuku dostal v stredu 3. marca neskoro večer. Výrobca vakcíny tak údajne urobil z dôvodu, že vakcína je na Slovensku predmetom nenávisti a koaliční partneri hrozia „až“ rozpadom vlády. Zmluvu o zabezpečení vakcíny môže vraj Slovensko zrušiť bez akýchkoľvek sankcií. Výrobca podľa Matoviča dodal, že 40 krajín, ktoré na Sputnik V čakajú, „sa o vakcíny určené pre ľudí na Slovensku pobijú“.

„Osobne ich plne chápem, ak by som bol na ich mieste, tiež by mi bolo nepríjemné, ak by môj liek, ktorý zachraňuje životy, niekto zneužíval na politické zápasy. Tým dupľom, ak 40 iných krajín prosí o čím skoršie dodávky. Tak poprosím kolegov, nech sa rýchlo (ešte dnes) vyjadria a nezávislé médiá, nech umožnia svojim čitateľom tiež vyjadriť názor,“ dodal Matovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy