Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nie všetkých Covid pacientov chcú lekári fyzicky vyšetriť. Niektorí tak robia cez telefón
Zdielať na

Nie všetkých Covid pacientov chcú lekári fyzicky vyšetriť. Niektorí tak robia cez telefón

BRATISLAVA / Včasná a správna liečba covidových pacientov v ambulanciách praktických lekárov je podľa viacerých odborníkov riešením, ako pomôcť znížiť počet hospitalizovaných. Ministerstvo zdravotníctva koncom januára opakovane prosilo všeobecných lekárov, aby svojich pacientov vyšetrovali fyzicky v ambulanciách a nie cez telefón. Snažili sme sa zistiť, koľkí tak robia.

"Jedným z našich návrhov je včasná a správna liečba v ambulanciách praktických lekárov. Naši pacienti často hovoria, že sa lekárovi nevedeli dovolať a ani ich nevidel," povedal infektológ Pavol Jarčuška. "U väčšiny pacientov, ku ktorým ma privolajú ako lekára záchrannej služby, mám kontakt s pacientmi, ktorým sa nepodarilo spojiť so svojím zmluvným lekárom," vyjadril sa Viliam Dobiáš, lekár, urgentná medicína. Aj Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby má často rovnakú skúsenosť. Tí, ktorí volajú, tvrdia, že sa lekárovi nevedeli dovolať a neošetril ich. "Máme aj my takúto spätnú väzbu a prosíme lekárov, aby s pacientmi kooperovali," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Oslovili sme praktických lekárov v Prešove aj v Bratislave. Pýtali sme sa, akým spôsobom riešia pacientov s pozitívnym testom. Covid pozitívnych si v niektorých ambulanciách nevedia predstaviť. Nevedeli by ich oddeliť od tých ostatných pacientov. "Síce máme ochranné pomôcky, ale nemáme miestnosť na dekontamináciu," povedala zdravotná sestra Jana Balogová. Po vypuknutí pandémie im stúplo množstvo pacientov, ktorí telefonujú. Covidových odporúčajú na vyššie pracoviská, kde vedia zabezpečiť bezpečné oddelenie pacientov od tých infekčných. Sami pre istotu testujú takých, ktorí by mohli byť potenciálne nakazení koronavírusom. "Pacientov s podozrením filtrujeme a posielame do nemocníc," ozrejmila Balogová.


V jednej z bratislavských nemocníc pracuje lekárka vo veku 68 rokov, otvorene hovorí, že covidových pacientov radšej vybaví telefonicky ako fyzicky. "Napríklad v priebehu dnešného dňa minimálne 10-11 pacientov som riešila. Ale tak, že to riešime telefonicky," povedala praktická lekárka Katarína Tesárová. Sú lekári, ktorí pacientov posielajú len do nemocníc, sú lekári ktorí sú nápomocní len cez telefón a potom sú lekári, ktorí pacientov s Covidom vyšetria priamo vo svojej ambulancii. "V prípade, že potrebuje vyšetrenie a oznámi nám, že má také problémy, že lekár vyhodnotí, že potrebuje pacienta fyzicky vyšetriť, tak my sa na to vyšetrenie potrebujeme pripraviť," vyjadrila sa Monika Palušková, praktický lekár, prezidentka SVLS. Palušková v žiadnom prípade pacienta neodmietne z dôvodu, že má pozitívny test. "Môže mať pozitívny test, ale keď ho bolí aj brucho, tak to treba vyriešiť, musím ho vidieť," skonštatovala Palušková.


"Viete, veľa praktických lekárov aj pediatrov je v dôchodkovom veku. Určite nie sú všetci praktickí lekári ešte zaočkovaní. Áno, sú aj takí ktorí pacientov zo strachu riešia len telefonicky. Riešením je zriadenie covidových ambulancií. To by tento problém vyriešilo," zhodnotila Zuzana Dolinková, prezidentka ZAP. Usmernenie vydané v marci, kedy lekári nemali fyzicky ošetrovať pozitívnych pacientov vo svojich ambulanciách, je neplatné. Usmernenie pre lekárov ako postupovať pri pozitívnych pacientoch, sa aktualizovalo koncom januára. Všetci praktickí lekári aj samotní pacienti by mali vedieť, že ak sú pozitívni a potrebujú lekára, lekár ich môže vyšetriť priamo v ambulancii. Stačí, že ho o svojej pozitivite informujú cez telefón a on sa na ich návštevu včas adekvátne pripraví.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy