Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Policajti si nevedia poradiť s nelegálnymi výrubmi v Národnej prírodnej rezervácii Humenský Sokol
Zdielať na

Policajti si nevedia poradiť s nelegálnymi výrubmi v Národnej prírodnej rezervácii Humenský Sokol

HUMENSKÝ SOKOL / Policajti z humenského obvodného oddelenia a aj kriminalisti dnes vyrazili do terénu spolu so Štátnou ochranou prírody. Nevedia si poradiť s nelegálnymi výrubmi v Národnej prírodnej rezervácii Humenský Sokol. Ide zároveň o územie európskeho významu. Za ťažbou sú obyvatelia z blízkej osady, no chytiť ich pri čine je zložité. Ochranári preto navrhujú riešenie. Drevo im vedia zabezpečiť, ale aby ho dostali, budú si to musieť odpracovať.

"Tu je rezervácia, budeme sa hýbať smerom ku kameňolomu a smerom k osade," hovorí z CHKO Východné Karpaty Anna Macková. Do terénu vyrazili s pracovníčkami Štátnej ochrany prírody aj policajti z humenského obvodného oddelenia a tiež kriminalisti. Kontrolovali Národnú prírodnú rezerváciu Humenský Sokol. Turisti sa tu môžu pohybovať iba po vyznačených chodníkoch, no neznámi páchatelia si dovolili oveľa viac.

"V blízkosti sa nachádza osada, bohužiaľ, hlavne z tejto časti máme ataky do rezervácie, často nachádzame už len pozostatky, už len takéto kýpte od zeme," hovorí Macková. 

Rozdelili sa na dve skupiny. Jedna pristihla aj skupinu osôb z osady. Ostatní zrejme po echu o pohybe policajtov ušli. "Takéto činy môžu byť kvalifikované, ako trestné činy porušovania ochrany rastlín a živočíchov, a trestný čin porušovania ochrany stromov a krov. Tiež môže ísť o majetkovú trestnú činnosť a to o trestný čin krádeže," informuje hovorca KR PZ Prešov Daniel Džobanik. "To je strašné. Do pása a vyholené všetko. Dole je samozrejme najtvrdšie drevo," hovorí obyvateľ Humenného Jozef Šerepita. 

ŠOP tu každoročne škody ráta v tisíckach eur

Jedinečnosť rezervácie je už v tom, že je iba na skok od Humenného. "Rovno pod nosom majú obyvatelia niečo také unikátne, má možnosť vidieť vápnite bučiny, duby plstnaté, sú tam dve lesostepy tam sa nachádza aj vzácny poniklec," hovorí Macková. "Som nemilo prekvapený z toho, že je to piaty stupeň prírody a niečo také sa tu deje," hovorí Šerepita.

Riešenie hľadajú v spolupráci so starostami okolitých obcí

"By mali oficiálne lístok, ale nechodili by do rezervácie, ale dostali by drevo na základe toho, že si niečo odpracujú," hovorí Macková. "Že si to odpracujú, je to dobré riešenie. Dávať niečo zadarmo nemá zmysel," hovorí Šerepita. "Pokiaľ si my sami toto zničíme, nebudeme mať, čo obdivovať," hovorí Macková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy