Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Na horách platí druhý stupeň lavínového nebezpečenstva
Zdielať na

Na horách platí druhý stupeň lavínového nebezpečenstva

BRATISLAVA / Pre stredu je vyhlásený druhý stupeň lavínového nebezpečenstva. Zrána a v dopoludňajších hodinách platí na Slnkom nenasvietených svahoch prvý stupeň. Na svojej webovej stránke o tom informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Aj keď sa teploty pohybujú v plusových hodnotách, sneh je vplyvom severného vetra na väčšine miest tvrdý. Počas dňa na Slnkom nasvietených svahoch sa sneh mení na mokrý a kašovitý a lavínové nebezpečenstvo stúpa. Severné orientácie majú prevažne suchý sneh, kde sa vplyvom vetra vytvárajú snehové dosky, vankúše a preveje.

Nebezpečné sú najmä miesta pod hrebeňmi a skalnými stenami, kde môže byť naviate väčšie množstvo snehu. Počas dňa je možné očakávať mokré lavíny a splazy, a to na južných svahoch. Na strmých trávnatých svahoch sa môžu vyskytnúť aj základové lavíny. Dnes sa očakáva oteplenie o približne 5 stupňov Celzia, lavínová situácia tak bude počas dňa stúpať. Tendencia lavínového nebezpečenstva je s oteplením stúpajúca.

Ráno bolo na horách jasné až polooblačné počasie. Teplota sa pohybovala od -1 stupňa Celzia na vrcholoch Vysokých Tatier po 8 stupňov. Sneh je na väčšine miest spevnený, aj keď sa v profile miestami stále nachádza nebezpečná vrstva hranatozrného snehu. Severné a tienisté orientácie si udržiavajú tvrdý sneh s vetrom naviatymi snehovými doskami a vankúšmi.

Pozor si treba dávať hlavne na južných svahoch, kde sa vplyvom oteplenia a slnečného žiarenia môžu vyskytnúť mokré lavíny a splazy, prípadne základové lavíny. Pozor je tiež potrebné dávať na preveje na hrebeňoch, ktoré vplyvom oteplenia strácajú pevnosť a môžu sa samovoľne zrútiť aj v relatívne bezpečných svahoch a vyvolať tak lavínu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy