Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Svoje brány otvorilo vyše 2 500 škôl. Niekde sa ale aj zatvára, a to kvôli reakciám po očkovaní
Zdielať na

Svoje brány otvorilo vyše 2 500 škôl. Niekde sa ale aj zatvára, a to kvôli reakciám po očkovaní

SLOVENSKO / V pondelok sa otvorilo 2 550 škôl. Niekde sa však aj zatváralo, a to nielen kvôli prázdninám, ale aj kvôli reakciám po očkovaní. Záujem učiteľov o očkovanie bol rôzny - v rozpätí od 50 do 80%. Z celkovo 5 500 očkovacích termínov pre pedagogických zamestnancov nad 55 rokov je aktuálne obsadených 4 800. Do škôlok v týchto dňoch smerujú ochranné štíty, v školách čakajú na respirátory. Niektoré školy, ktoré otvorili svoje brány práve v pondelok, navštívil aj minister školstva.

V bratislavskom Ružinove sa dve školy na poslednú chvíľu rozhodli neotvoriť z iných dôvodov než výskyt ochorenia. "Kvôli dôsledkom očkovania, kde, bohužiaľ, až 66 zo 108 našich očkovaných učiteľov malo nepriaznivé dôsledky a nemohlo dnes nastúpiť do práce," vysvetlil starosta Ružinova Martin Chren. 

"Trošku nás prekvapila tá situácia, že skoro polovica tých učiteľov má také príznaky, ktoré im nedovolilo do školy nastúpiť, ale našťastie sme to vedeli vykryť pomocou učiteľov druhého stupňa," priblížil Gabriel Kalna, riaditeľ Základnej školy Pavla Marcelyho.

"Je to niečo, s čím sme samozrejme rátali, je to bežná súčasť, tak ako aj my, keď sme sa boli vakcinovať, ten organizmus na to reaguje, práveže je to pozitívna správa, že tá imunita sa začína takýmto spôsobom budovať," reagoval minister školstva Branislav Gröhling (SaS). 

Podľa učiteľov môžu reakcie trvať jeden až dva dni, na čo ich aj upozornili pri zaočkovaní. Takéto sú reakcie niektorých z nich: "V noci to bolo také kadejaké, som myslela, že sa nedostavím, ale chvalabohu to prešlo". "Mala som zimnicu aj teplotu, bolelo ma celé telo, určite pôjdem na tú ďalšiu dávku. Neľutujem, ja som rada". 

Tieto reakcie nespochybňujú bezpečnosť vakcíny, upozornil štátny ústav pre kontrolu liečiv. "Ide o očakávané nežiadúce reakcie, ktoré predstavujú prirodzenú reakciu organizmu na očkovanie. Štátny ústav prijal 25 hlásení podozrení na nežiadúce účinky. Všetky tieto hlásenia boli vyhodnotené ako nezávažné," vyjadrila sa hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková. 

Už po prvých dňoch v škole učitelia vidia, že zaradenie sa do normálneho vyučovania bude deťom trvať dlhšie. Termín, kedy by sa do škôl mali vrátiť staršie deti, je naďalej otázny.

V 15 čiernych okresoch nemôžu byť otvorené školy

V 15 čiernych okresoch nemôžu byť otvorené školy. Pravidlá sú odrazom epidemickej situácie každého okresu individuálne. Podľa celonárodných kritérií COVID automatu aktuálne platí pre Slovensko štvrtý stupeň varovania, čierna farba. 

Čierna farba, čiže IV. stupeň varovania COVID automatu sa týka okresov Partizánske, Dunajská Streda, Galanta, Snina, Nitra, Šaľa, Zlaté Moravce, Revúca, Rožňava, Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom, Hlohovec, Piešťany, Trnava a Žiar nad Hronom. V súvislosti s rizikom šírenia sa nového kmeňa koronavírusu sa odporúča školy ponechať zatvorené. Okrem iného platí, že do práce sa môže ísť iba s negatívnym testom nie starším ako sedem dní, je zakázaný vstup aj výstup z okresu, prechádzka v prírode je povolená len v rámci okresu, a to aj bez potreby preukazovania sa negatívnym testom.

Bordovú farba COVID automatu, teda III. stupeň varovania majú všetky okresy, ktoré nie sú v čiernej ani červenej farbe. Školy sú otvorené iba na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Na cestu do práce potrebujú občania negatívny test nie starší ako sedem dní, s negatívnym testom môžu cestovať aj do prírody v inom okrese.

Okresy Bardejov, Senec, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Poltár, Sabinov, Skalica, Gelnica, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník majú s II. stupňom varovania červenú farbu COVID automatu. Školy taktiež môžu byť otvorené, do práce je potrebný negatívny test nie starší ako 14 dní, na cestu do prírody v inom okrese je potrebný 7-dňový negatívny výsledok testu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy