Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pred poľovnícky posed niekto nastražil usmrtené psy. Mali byť návnadou pre šelmy
Zdielať na

Pred poľovnícky posed niekto nastražil usmrtené psy. Mali byť návnadou pre šelmy

PALOTA, SLOVENSKO POĽSKÉ POHRANIČIE / Beštiálny prípad zaregistrovali ochranári neďaleko obce Palota v slovensko-poľskom pohraničí. Pred poľovníckym posedom našli dva usmrtené psy. Zrejme ich niekto použil ako návnadu na lov šeliem. Navyše sa to stalo neďaleko Národnej prírodnej rezervácie.

Nález zaregistrovali ochranári pri pravidelnom monitoringu prírodných rezervácií. Psy nafotili kúsok od poľovníckeho posedu. "Sme pri Národnej prírodnej rezervácii Palotská jedlina identifikovali dvoch psov, ako mäsitú návnadu pre mäsožravé šelmy," Sú presvedčení, že psy použil niekto ako návnadu pre mäsožravé šelmy. "Určite, že jelene a srnky nejedia mäso, to vie asi každý, je to veľmi vhodné miesto na lov vlka, niekto si chcel odstreliť vlka," hovorí náčelník LOZ VLK Juraj Lukáč. 

Stalo sa to v revíri štátnych lesov

Pracovníci hneď na druhý deň urobili kontroly, no pozostatky psov z večera do rána zmizli. Na mieste tak už nič nenašli. Podľa hovorcu poľovníckej komory môže ísť o provokáciu. Psy ako návnadu odsúdil. "Návnada, ak bola vyložená za účelom lovu predátorov, tak bola vyložená na líšku alebo kunu," tvrdí hovorca Slovenskej poľovníckej komory  Alojz Kaššák. 

"Lesy SR vykonajú zvýšenú kontrolu v poľovnom revíri Jedlina, zameranú na ochranu poľovníckych zariadení a monitoringu zvýšeného pohybu osôb, na území poľovného revíru," informuje vedúca odboru komunikácie Lesy SR Marína Debnárová. 

Ak by sa stalo, že niekto v tomto období uloví vlka, je to trestný čin

Na vlka už strieľať nemožno. Doba lovu je do polovice januára. "Kto neoprávnene loví zver, buď zakázaným spôsobom, bez poľovníckeho lístka, ktorý je platný," informuje expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. "Myslím si, že nikto by na mieste, kde je monitorovateľný, si nedovolil loviť veľkú šelmu," hovorí Kaššák. 

"Až beštiálny čin, ktorý úmyselne spôsobil smrť a použil na to, aby on dokázal uspokojiť svoje vlastné potreby alebo túžby," hovorí veterinárna lekárka z Občianskeho združenia Pomáhaj a chráň Lenka Lisa. 

"Nemyslím, že poľovníci sú odkázaní na vnadenie líšok psami, našim cieľom je, aby neležalo niekde nebezpečné možno infikovanej návnady, chceme, aby si poľovníci urobili poriadok s týmito ľuďmi," hovorí Lukáč. 

"Tu je potrebné si povedať, čo aj z nedbanlivosti spôsobí to, že sa šíri alebo človek je zodpovedný za to, že sa prevlečie choroba z jedného zvieraťa na druhé a následne sa šíri, je to trestný čin šírenia nákazlivej choroby zvierat," hovorí Kurilovská. "Sa snažíme psíkov zachraňovať a dávať im domovy, vysoko odcudzujem tento krok," hovorí Lisá. 

Pracovníci štátnych lesov budú v poľovnom revíri vykonávať zvýšenú kontrolu. Zamerajú sa jednak na ochranu poľovníckych zariadení, no tiež na monitoring pohybu osôb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy