Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Autoškoly môžu opäť jazdiť. Ministerstvo zverejnilo nové podmienky
Zdielať na

Autoškoly môžu opäť jazdiť. Ministerstvo zverejnilo nové podmienky

Viacerí majitelia autoškôl sa pred vydaním nariadenia sťažovali na neprimerané podmienky. Viac v reportáži

BRATISLAVA / Praktická výučba môže prebiehať vo všetkých stupňoch COVID automatu okrem najhoršieho, takzvaného čierneho. Vyplýva to z usmernenia pre autoškoly, ktoré po novom vydal minister dopravy a výstavby Andrej Doležal.

Podľa neho usmernenie určuje, za akých podmienok môže prebiehať praktická výučba vodičských kurzov podľa COVID automatu. Podmienky hygienickej ochrany pred šírením koronavírusu sú pritom definované na základe stupňa ohrozenia v jednotlivých okresoch.

Praktická výučba môže prebiehať okrem tzv. čierneho vo všetkých stupňoch COVID automatu. Napríklad pri III. stupni varovania (tmavočervený okres) môžu byť v aute inštruktor a študent, iba ak majú obaja negatívny PCR alebo antigénový test nie starší ako 7 dní a po každom študentovi musí byť vozidlo vydezinfikované. "Asi sa všetci zhodneme, že šoférovať sa človek nenaučí bez praktického tréningu. Preto sme s našou rezortnou hygieničkou pripravili podmienky výučby v autoškolách tak, aby kurzy mohli pokračovať a zároveň sme chránili účastníkov výučby. Chcem zdôrazniť, že všetky opatrenia sú odkonzultované a schválené Úradom verejného zdravotníctva a prosím, aby ich všetci striktne dodržiavali, nech sa nemusí celá praktická výučba plošne opäť zastaviť," dodal Andrej Doležal.

Ako pripomína rezort dopravy, zároveň platí, že ak účastník vodičského kurzu nestihne zložiť skúšky v zákonnej lehote 12 mesiacov od prihlásenia sa do vodičského kurzu pre opatrenia proti šíreniu koronavírusu, jeho kurz sa predĺži o dobu, ktorá uplynie od začiatku platnosti obmedzujúcich opatrení až po ich ukončenie. Prezenčná a praktická výučba v autoškolách bola pozastavená od 19. decembra 2020. Odvtedy sa účastníci mohli vyučovať iba dištančne.

Okrem COVID automatu pre autoškoly vydalo ministerstvo automaty aj pre ďalšie kurzy, a to inštruktorov autoškôl, základnej kvalifikácie a pravidelného výcviku vodičov, skúšky na získanie odbornej spôsobilosti vedúceho dopravy a prevádzkovateľa cestnej dopravy, vodiča profesionála a školenia a skúšky vodičov a bezpečnostných poradcov. Ako podotkol Ivan Rudolf, poradca ministra dopravy a výstavby pre strategickú a krízovú komunikáciu, usmernenie ministra dopravy, teda COVID automat školení a skúšok v oblasti cestnej dopravy, je zverejnený aj na webovej stránke rezortu.

Podmienky otvorenia autoškôl  (v tmavočervenom okrese) :

  •  študent aj pedagóg musí mať negatívny PCR alebo antigénový test, nie starší ako 7 dní
  • po každom študentovi musí byť vozidlo vydezinfikované
  • ak ste nezložili skúšku do 12 mesiacov, lehota sa predlžuje
  • teoretická výčba prebieha v obmedzenom režime, prípadne online

Kompletné podmienky si môžete prečítať TU

Súvisiace články

Najčítanejšie správy