Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Stručný prehľad zmien na hraniciach: Od pondelka platia tieto pravidlá
Zdielať na

Stručný prehľad zmien na hraniciach: Od pondelka platia tieto pravidlá

BRATISLAVA / Cestujúci prichádzajúci na Slovensko zo zahraničia budú musieť od pondelka 15. februára absolvovať povinnú karanténu. Po dnešnom rokovaní vlády to povedal minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO). Pred vstupom na územie Slovenska bude musieť prichádzajúca osoba vyplniť formulár a následne pôjde do domácej, respektíve v prípade záujmu, do štátnej karantény. Najskôr na ôsmy deň karantény môže absolvovať PCR test a ak bude jeho výsledok negatívny, karanténa sa skončí.

Šírenie sa britskej mutácie, podozrenie na tú africkú a možná brazílska. Aj to sú dôvody, prečo sa vláda rozhodla sprísniť režim na hraniciach.

Od pondelka do konca februára budú na hraničných priechodoch zdravotno-bezpečnostné kontroly a mali by fungovať lepšie ako tie doterajšie. "Tieto kontroly by mali byť veľmi dôsledné," upozornil minister zdravotníctva.

"V žiadnom prípade neodporúčame cestovať," povedal Krajčí s tým, že karanténa bude povinná pre príchodzích zo všetkých krajín, a to či už členov Európskej únie (EÚ) alebo ostatných. Preto by si podľa neho občania nemali plánovať cesty ani dovolenky. Polícia zároveň bude podľa ministra od pondelka 15. februára vykonávať na hraniciach dôsledné kontroly.

Pokiaľ ide o pendlerov, pre tých by podľa Krajčího mali platiť výnimky, potrebovať však budú nie starší ako sedemdňový antigénový a PCR test a tiež potvrdenie o tom, že sú pendlermi. Doplnil, že takýto režim na hraniciach by mal platiť predbežne do konca februára. "Podľa aktuálnej situácie sa predĺži, môže sa aj sprísniť," uviedol Krajčí.

V súvislosti so zavedením e-karantény existuje podľa Krajčího ešte veľa otázok a problémov. "Plne funkčná a kvalitná e-karanténa nie je jednoduchá úloha," dodal.

Nové opatrenia:

  • Po príchode zo zahraničia musíte absolvovať povinnú 14 dňovú karanténu
  • Najneskôr v 8. deň môžete absovovať test, po jeho negativite ju môžete opustiť
  • Potrebné bude vyplnenie formuláru e-hranica
  • Pendleri sa budú musieť preukázať 7 dňovým negatívnym testom
  • Vyhláška bude sprístupnená najneskôr v nedeľu, opatrenia budú platiť od pondelka
  • Minister zdravotníctva upozornil na "dôsledné" kontrolovanie cestujúcich
  • Opatrenie by malo platiť minimálne do konca februára

V hre je aj povinná e-karanténa

Ak sa situácia do konca februára nezlepší, vláda ešte môže pritvrdiť a od 1. marca zaviesť e-karanténu. "Mohli by sme prejsť na povinnú štátnu karanténu, ktorá by mohla byť alternatívou e-karantény, ktorá tu fungovala," ozrejmil Krajčí. Prípravu e-karantény má na starosti Richard Sulík a Veronika Remišová. "Máme IT máme programátorov... Po tej technickej stránke mu vieme aplikáciu pripraviť," povedala vicepremiérka Veronika Remišová na pomoc Sulíkovi.

Mikas chce pozastaviť lety, s podozrením na nebezpečnejšiu mutáciu leží muž v Nitre



Úrad verejného zdravotníctva však vo štvrtok príde s ďalšou požiadavkou, pokiaľ ide o cestovanie cez hranice. "Hlavný hygienik navrhne na najbližšom rokovaní odborného konzília aby boli pozastavené chartrové lety na Slovensko a zo Slovenska," uviedla hovorkyňa úradu Dáša Ráčková.


Práve v lietadle z egyptskej Hurgday sa na Slovensko vrátil muž, ktorý aktuálne leží vo vážnom stave v nitrianskej nemocnici a u ktorého sa čaká na potvrdenie aký typ mutácie ochorenia COVID-19 má. "Pacienta s cestovateľskou anamnézou bol takzvaný britský mutant predbežne vylúčený," ozrejmila Račková.

Podľa ministra zdravotníctva sa vzorka musí podložiť sekvenácií v biomerickom centre Slovenskej akadémie vied.
Minister zdravotníctva tvrdí, že muž už na palubu lietadla nastupoval s príznakmi ochorenia, čo sa nemalo stať. Následne mali byť všetky jeho kontakty dostrasované. 


Nie je jediný, ktorí zamieril počas pandémie na africký kontinent. "Evidujeme 18 občanov Slovenskej republiky v Tanzánií, ak si pamätám 12 z nich konkrétne v Zanzibare ale tie počty môžu byť vyššie," uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy