Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Košickí záchranári a hasiči zažili náročný zásah. Preniesť museli nadrozmernú pacientku s koronavírusom
Zdielať na

Košickí záchranári a hasiči zažili náročný zásah. Preniesť museli nadrozmernú pacientku s koronavírusom

ROŽŇAVA / Hasiči a záchranári riskujú svoje životy pri každom zásahu. O to viac, ak ich privolajú k pacientovi s potvrdeným koronavírusom. Náročný zásah mali aj v stredu podvečer v Rožňave.

Tak hasiči ako aj záchranári si museli obliecť špeciálne ochranné obleky, keďže vedeli, že prídu do priameho kontaktu s pacientom s ochorením Covid-19.
"Zásah bol nesmierne komplikovaný a trval takmer 3 hodiny," uviedla hovorkyňa Záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová.


Pomoc potrebovala pacientka, ktorá sa nachádzala v jednom z bytov. jej rodinný príslušník oparátorovi nahlásil, že je pozitívna na ochorenie Covid-19.
"Záchranári museli o pomoc požiadať hasičov, pretože išlo o nadrozmernú pacientku, navyše bola covid pozitívna a vo veľmi vážnom zdravotnom stave," dodala Krčová. Hasiči pacientu zniesli dole za pomoci nosidiel.


V takýchto prípadoch, kedy záchranári či hasiči prídu do priameho kontaktu s pozitívnym pacientom nasleduje kompletná dekontaminácia. Našťastie sa hasičská stanica nachádzala neďaleko miesta zásahu, hasiči teda išli peši aby nekontaminovali vozidlo. V areáli stanice už zasahujúcich hasičov čakal kolega, pripravený ich dekontaminovať. "Máme na to látku na to učenú, ktorou dezinfikujeme auto zvnútra aj zvonku ako aj zasahujúcich hasičov," povedal veliteľ zásahu Roman Hatvaník.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy