Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Štyri roky prešli od smrti trojročného Sebastiána. Obvinené sestry a lekárky odmietajú vinu zo zanedbanej starostlivosti
Zdielať na

Štyri roky prešli od smrti trojročného Sebastiána. Obvinené sestry a lekárky odmietajú vinu zo zanedbanej starostlivosti

NITRA / Na okresnom súde v Nitre dnes pokračovalo pojednávanie v prípade smrti 3- ročného Sebastiána, ktorý zomrel v tamojšej nemocnici. Dieťa prijali s podozrením na cukrovku, no po niekoľkých hodinách skolabovalo. Obvinené z prečinu usmrtenia z nedbanlivosti sú dve lekárky a dve zdravotné sestry.

S 3- ročným Sebastiánom sa presne pred štyrmi rokmi poslednýkrát rodina rozlúčila. Na súde dnes vypovedali rodičia chlapčeka, ktorý sa v nemocnici pri ňom počas hospitalizácie striedali. "Strašné strašné spomienky sú to," priznala mama Sebastiána, Dominka Sebinková. Sebastiána hospitalizovali v nemocnici v roku 2017 na detskej JISKE s podozrením na cukrovku. Po niekoľkých hodinách sa mu stav zhoršil a po prevoze do Bratislavy zomrel.

"Začal vracať a mal strašné poruchy vedomia," opísala situáciu Sebastiánova mama. Na pojednávanie prišla jedna z obžalovaných lekárok, druhá ako aj dve zdravotné sestry požiadali o konanie v ich neprítomnosti. Verejnosť sa tiež na súd nedostala pre pandémiu. "Súd vyhodnotil pojednávanie z dôvodu gravidity poškodenej ako vec, ktorá neznesie odklad," informovala hovorkyňa súdu v Nitre, Patrícia Mišovič. Sebinková priznala, že pojednávanie bolo ťažké aj z dôvodu jej tehotenstva: "toto pojednávanie bolo ťažké nakoľko som tesne pred pôrodom." Otázky dnes kládla aj obžalovaná lekárka, mama chlapčeka hovorí o tom, že to bolo ťažké a veľa vecí je zaskočilo. "Je veľmi ťažké počúvať o tom, ako sa niekto bráni," reagovala na obhajobu Dominika Sebinková. Po smrti chlapčeka sa rodičia obrátili na úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten vtedy skonštatoval, že dieťa nedostalo včas potrebnú liečbu a zomrelo v dôsledku ťažkého opuchu mozgu. Obe lekárky však tvrdia, že sú nevinné. V septembri v 2019 povedala bývalá primárka a obvinená, že jej postup bol v súlade s protokolom: "ja som postupovala normálne podľa všetkých protokolov aj vedomostí, ktoré boli dostupné." Ďalšie pojednávanie v tomto prípade bude 31. marca. "Budú vypočutí svedkovia," informoval Anton Stanek, právny zástupca rodiny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy