Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ochranári apelujú na prístup ľudí k termálnej vode v Lukavici. Lokalita je v ochrannom pásme
Zdielať na

Ochranári apelujú na prístup ľudí k termálnej vode v Lukavici. Lokalita je v ochrannom pásme

ŽARNOVICA / Pozostatok prieskumného vrtu v Lukavici objavili v 80-tych rokoch minulého storočia. Dodnes ho nikto správne nezabezpečil a termálnu vodu z neho tak miestni obyvatelia využívajú na kúpanie.

Termálna voda, ktorá sa dostáva na povrch z vrtu v Lukavici v mestskej časti Žarnovice je zaradená do druhého stupňa ochrany. Celé toto územie je v správe CHKO Štiavnické Vrchy a je aj súčasťou územia európskeho významu Klokoč. "V území s druhým stupňom ochrany sú určité obmedzenia,“ hovorí zo Štátnej ochrany prírody SR, riaditeľ CHKO Štiavnické Vrchy Peter Farbiak. 

Termálnu vodu miestni využívajú na kúpanie, no ochranári proti tomu v princípe nenamietajú. "Čo sa týka pohybu ľudí, v tej koncentrácii ako tam chodia, my s tým nemáme problém,“ hovorí Farbiak. 

Ochranári skôr apelujú na prístup ľudí k termálnej vode. Keďže sa táto lokalita nachádza mimo zastavaného územia, vjazd autami a státie je tu zakázané. "Keď si odstavia auto na hranici zastavaného územia v miestnej časti Lukavica a prídu tam peši nemáme s tým absolútne žiadny problém,“ hovorí Farbiak. 

Väčší problém ako samotné využívanie termálnej vody na kúpanie, vidí Štátna ochrana prírody v prípadnom narúšaní vzácnych lúčnych biotopov európskeho významu, ktoré sú v okolí termálnej vody, či vo výrube tamojších drevín. "Máme dve možnosti, buď riešiť veci v blokovom konaní, alebo postupovať to na správny orgán,“ hovorí Farbiak. 

Samospráva má v prípade využívania termálnej vody na kúpanie zviazané ruky. Osadenie tabúľ so zákazmi či prípadnou osvetou neprichádza do úvahy. "My ako mesto nemôžeme tomu ani zabrániť, je to všetko na súkromných pozemkoch. Nemôžeme zasahovať do vlastníckych práv vlastníkov upozorňovaním a zakazovaním," hovorí primátor mesta Žarnovica Kamil Danko. 

Ľudia, ktorí o prameni vedia a využívajú ho, sú za termálnu vodu vďační. "Chodili sme sa kúpať, ľudia miestni ju využívajú, aj sa o ňu starajú. Ľudia, ktorí chodia z ďalej si ju nevážia a nechávajú tu bordel a miestnym to ostáva na starosť,“ hovorí turista Matej. Teplota termálnej vody by sa mala na povrchu pohybovať okolo 27 stupňov Celzia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy