Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Odporúčania pandemickej komisie: Sprísnenie covid automatu aj otváranie škôl
Zdielať na

Odporúčania pandemickej komisie: Sprísnenie covid automatu aj otváranie škôl

BRATISLAVA / Lockdown nezaberá tak, ako sa predpokladalo. Odborníci za tým vidia britskú mutáciu. Pandemická komisia preto navrhuje sprísnenie opatrení a najmä pravidelnejšie testovanie určitých skupín. Rovnako však odporúča vláde, aby sa aspoň niektorí žiaci a študenti mohli už najbližší pondelok vrátiť do škôl. Platiť by pri tom mali prísne podmienky.

Mesiac od zavedenia lockdownu a po niekoľkých celoplošných pretestovaniach máme v nemocniciach rekordné množstvá hospitalizovaných a ľudí vo vážnom stave.  "Žiaľ, infektológovia nám hlásia, že v nemocniciach sú ťažké stavy a nielen starší ľudia ale aj mladí ľudia aj deti," vyhlásila po zasadnutí pandemickej komisie epidemiologička Zuzana Krištúfková.

"Stále máme vysokú mieru hospitalizácií, vysokú mieru obsadenosti na JIS a stále zaznamenávame desiatky úmrtí denne," dodal hlavný hygienik Ján Mikas.

Podľa odborníkov za to môže britský variant koronavírusu.  "Je oveľa infekčnejší až o 70% a teda už z niektorých vzoriek, ktoré sa odoberali z územia SR tak vo všetkých vzorkách bol potvrdení," vysvetlil minister zdravotníctva Marek Krajčí.


Minister preto zvolal členov pandemickej komisie aby rokovali o tom ako nepriaznivý trend zvrátiť. Niektorí však zmysel v ďalších opatreniach nevidia.  "Už skôr sa mi zdá, že tak ako sú nastavení ľudia na Slovensku, že už nemá zmysel nič," myslí si šéf rezortu vnútra Roman Mikulec.

Minister školstva zas prichádzal s návrhom ako vrátiť deti do škôl.  "Samozrejme, že je dôležité aby ste zvažovali tú epidemiologickú časť a jednotlivé kritéria ale na druhej strane to musíme vyvažovať aj vzdelávaním," uviedol Branislav Gröhling.

A zdá sa, že návrhy ministra školstva boli vyslišané. Pandemická komisia odporúča vláde aby od pondelka pustila prvý stupeň základných škôl a takisto deti materských škôl do týchto inštitúcií. Podmienkou bude že sa obaja rodičia nechajú pretestovať. "S podmienkou testovania žiakov sa budú môcť vrátiť do škôl žiaci posledných ročníkov stredných odborných škôl a odborných učilíšť," vysvetlil Krajčí.

No a v neposlednom rade testovať sa budú musiet aj všetci zamestnanci firiem, ktorí musia fyzicky chodiť do práce. "Pokiaľ sme naozaj v čiernej zóne chceli dovoliť zamestnávateľom ďalej vykonávať prácu so zamestnancami, ktorí majú  byť prítomní priamo na pracovisku, bolo nevyhnutné aby títo mali pri sebe test nie starší ako 7 dní," povedal minister zdravotníctva.


Rokovať sa malo aj o prísnejšom režime na hraniciach, či povinnosti nosiť respirátor. "Menia sa niektoré odporúčania napríklad odporúčanie nosiť respirátory, ktoré nebolo predtým zakotvené v Covid automate. Takisto bola téma zatvárania hraníc,"  skonštatovala vicepremiérka Veronika Remišová.

"Táto téma bola s tým, že toto bude záležať od rozhodnutia vlády. Z epidemiologického hladiska je to opodstatnené," povedal Krajčí.

 

Konzílium odborníkov navrhlo sprísnenie covid automatu

  • Priemerný počet infikovaných a reprodukčné číslo by malo byť nižšie o 20 %. Týmto spôsobom by sa malo sprísniť kritérium prechodu z "čiernej" fázy do "červenej". Ďalším kritériom by mal byť aj počet hospitalizovaných pacientov. Do červenej fázy by sa mohlo prejsť len pod hranicou 3 000 hospitalizovaných. 
  • Konzílium rovnako navrhlo otvorenie škôl od 8.2., pre prvý stupeň ZŠ a pre žiakov posledných ročníkov stredných škôl. Pretestovaním by mali prejsť rodičia a učitelia. Žiaci v stredných školách by mali byť rovnako pretestovaní. 
  • Odporúča sa nosenie respirátorov FFP2
  • Dvaja členovia vlády sa zdržali hlasovania. Vicepremiérka Remišová a vicepermiér Richard Sulík, uviedol minister zdravotníctva s tým, že aj ich pripomienky boli zapracované.
  • Podľa hlavnej odborníčky ministerstva zdravotníctva Henriety Hudečkovej by sa mali upraviť aj podmienky študentov lekárskych odborov.
  • V "čiernej" fáze budú môcť pracovníci navštevovať svoje zamestnanie s negatívnym testom, nie starším ako 7 dní

 O všetkých odporúčaniach pandemickej komisie bude rokovať koaličná rada a následne rozhodne vláda.

Najčítanejšie správy