Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Krajčí chce sprísniť zákaz vychádzania: Budeme musieť hlásiť odchod z domu cez SMS?
Zdielať na

Krajčí chce sprísniť zákaz vychádzania: Budeme musieť hlásiť odchod z domu cez SMS?

BRATISLAVA / Situácia je vážna a aktuálny lockdown nezaberá, oznámil v pondelok minister zdravotníctva. Chce, aby v utorok na pandemickej komisii odporučili ďalšie kroky výlučne odborníci. Prizvať chce aj odborníkov, ktorí vystupovali voči krokom vlády, hoci aj kriticky. Jednou z možností je podľa Mareka Krajčího kontrola vychádzania formou SMS-iek, ako je to v Grécku. Koaliční partneri ale navrhujú iné riešenia.

​"Súčasný lockdown nezaberá. Pacienti v nemocniciach stále pribúdajú, nie som si istý, ako dlho to takto naše nemocnice vydržia," vyjadril sa minister zdravotníctva SR Marek Krajčí. Marek Krajčí si vie predstaviť sprísnenie zákazu vychádzania napríklad aj tak, že človek, ktorý bude chcieť opustiť domácnosť, bude musieť SMS-kou kontaktovať centrálu, odkiaľ by dostal odpoveď. "Centrála im odošle naspäť správu, ktorá im povolí porušiť zákaz vychádzania na určitý čas, ktorý budú potrebovať na ten úkon, ktorý majú a tie SMS budú potom kontrolovať orgány, ktoré to majú riešiť," ozrejmil Krajčí. Inšpiroval sa v Grécku, kde to funguje takto: "Ak chcem ísť do supermarketu, zašlem SMS a systém mi v priebehu pár sekúnd pošle potvrdzujúcu správu, ktorou sa b prípade potreby preukážem," povedala Vilma, Slovenka, ktorá žije v Grécku.

Minister verí, že by sme vedeli pripraviť v krátkom čase technicky takéto riešenie, ktoré by znamenalo státisíce SMS denne. Nechcel to prirovnávať k minulotýždňovému kolapsu call centra na očkovanie, na ktoré sa v jednej sekunde chcelo dovolať až 500 ľudí. Zástupcovia Za ľudí aj Sme rodina ministrovi vyčítali, že myšlienku s SMS-kami prezentoval najskôr novinárom. "Máme ešte dosť veľké rezervy v iných opatreniach a nemusíme ísť hneď na tú najprísnejšiu a najdrastickejšiu formu kontroly občanov," zhodnotila ministerka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová. Tá navrhuje iné možnosti. "Aby bol respirátor povinný v uzavretých priestoroch," navrhuje Remišová.

Premiér už minulý týždeň spomínal, že by chcel, aby sa respirátory dali v obchodoch kúpiť bez obchodnej marže. Na otázku TV JOJ obchodníci reagovali, že ich dodnes nikto nekontaktoval. "Zatiaľ však nikto z členov vlády neoslovil ohľadne predaja respirátorov Slovenskú alianciu moderného obchodu, ani jej členov. Regulácia predajnej ceny pri tak kolísavom vývoji nákupnej ceny, by mohla byť kontraproduktívna a paradoxne by to mohlo spôsobiť nedostatok respirátorov na slovenskom trhu," skonštatoval Martin Krajčovič, predseda SAMO. 

Napríklad Česi prišli s riešením, že na respirátory dočasne zrušia DPH, aby znížili ich cenu. Kritici pritom dlhodobo tvrdia, že netreba sprísňovať opatrenia, iba ich dôkladnejšie kontrolovať. Polícia ale argumentuje číslami. "Počas 28 dní policajti preverovali 1821 prípadov podozrenia z porušenia lekárom stanovenej karantény, 635 osôb toto opatrenie naozaj porušilo," uviedla hovorkyňa PPZ SR Denisa Bárdyová.

Veronika Remišová je ďalšou, ktorá volá po tom, aby bol Covid automat zmenený. Podľa nej napríklad dnes platia prísnejšie pravidlá pre školy ako napríklad pre firmy. "Myslím, že ak by sme zavreli ekonomiku, tak zničíme krajinu," skonštatovala Remišová. S ministrom Krajčím sa zhodli na tom, aby rozhodli výsostne odborníci. Očakáva sa dôležitá informácia a síce koľko z pozitívnych sa nakazilo práve britskou mutáciou vírusu. Odhalia to nové testy, ktoré sú v laboratóriách od pondelkového doobedia. "Testami odhaľujúce britskú mutáciu pretestujeme všetky vzorky, ktoré dnes v laboratóriu ÚVZ SR vyjdú s pozitívnym výsledkom. Rovnako dnes pretestujeme aj 115 januárových vzoriek, ktorými sa potvrdila pozitivita u osôb prichádzajúcich z Veľkej Británie," uviedla hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy