Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Humanitárna akcia v Snine bude mať dohru na polícii, vysvetlenie bude žiadať aj ÚVZ
Zdielať na

Humanitárna akcia v Snine bude mať dohru na polícii, vysvetlenie bude žiadať aj ÚVZ

SNINA / Nahnevaní Sninčania nám poslali video z akcie, na ktorej sa v jednej miestnosti tlačilo množstvo ľudí, a to napriek tomu, že u nás platí viacero obmedzení a odborníci vyzývajú, aby sa ani blízka rodina nestretávala. Išlo o odovzdávanie humanitárnej pomoci z Českej republiky. Akcia, ktorá mala dobrý úmysel, tak bude mať dohru na polícii a vysvetlenie bude žiadať aj Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ).

Účelom celej akcie bola humanitárna pomoc pre chudobné rodiny. Podľa miestnych obyvateľov sa ale organizátorom vymkla spod kontroly. "Jasné, že ľudia sú nahnevaní. Každopádne aspoň vysvetliť tým Sninčanom, prečo sa to konalo". "Nie je to správne, čo zrobili, mohli počkať a ešte každý bez rúška tam bol. Ešte viac sa možno nakazili," opisujú humanitárnu akciu Sninčania. 

Priestory poskytlo mesto. Pôvodne tam mali balíky s humanitárnou pomocou iba pripravovať na distribúciu. Rodinám v núdzi by ich následne doručili sociálni pracovníci počas týždňa. Na miesto toho sa do budovy nahrnulo viac ľudí, ako súčasné usmernenia vlády dovoľujú. 

"Mrzí ma tá situácia aj to, že to nebolo skoordinované s mestom, na druhej strane aj to mesto urobilo chybu v tom, že poskytlo priestory a nezabezpečilo osobu, ktorá by na to dohliadla," vyjadrila sa primátorka mesta Daniela Galandová. Primátorka chce na základe tejto akcie vyvodiť dôsledky. To, aké konkrétne kroky plánuje, neuviedla.

Prípad bude mať dohru aj na polícii. "Polícia vec zadokumentovala ako podozrenie z priestupku, ktorý bol spáchaný porušením vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva," informovala o incidente policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. 

Dokopy išlo o päť ton potravín a hygienických potrieb, ktoré chudobnejším rodinám veľmi pomôžu. Na druhej strane však vystavili nebezpečenstvu nákazy mnohých ďalších.

S organizátorkou tejto akcie sme sa rozprávali po telefóne. Vysvetlila, že rodiny, pre ktoré bola pomoc určená, bojujú každý deň o prežitie a súčasná pandémia ich situáciu zhoršuje ešte viac. Dohodli sme sa ňou na stretnutí, ktoré však päť minút pred dohodnutým termínom zrušila a viac telefón nezdvíhala.

"RÚVZ so sídlom v Humennom neeviduje ohlásenie spomínaného podujatia. Danú situáciu budeme riešiť v zmysle súčasne platnej legislatívy," reagovala hovorkyňa ÚVZ Dáša Račková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy