Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Českej republike budú vyrábať jednu z amerických vakcín, o podobnej možnosti rokuje aj Slovensko
Zdielať na

V Českej republike budú vyrábať jednu z amerických vakcín, o podobnej možnosti rokuje aj Slovensko

SLOVENSKO/ČESKÁ REPUBLIKA / Britská spoločnosť Astra Zeneca súhlasila, že dodávku vakcín pre Európsku Úniu navýši o deväť miliónov. O koľko vakcín navyše dostane na základe toho Slovensko, zatiaľ ale nevieme. Nateraz platí, že prvé dávky k nám dorazia už túto nedeľu a prioritne sa ňou bude očkovať kritická infraštrukúra. Novú vakcínu chce už v apríli začať vyrábať aj Česká republika. Slovensko o tejto možnosti rokuje.

Keďže nová vakcína AstraZeneca bola testovaná na ľuďoch do 55 rokov, na Slovensku ňou budeme očkovať len mladšie ročníky. Preskakovať sa teda bude očkovacie poradie. Napriek tomu, že by to vychádzalo na piatu skupinu, a teda ľudí s pridruženými ochoreniami, v tomto prípade do 55 rokov, minister zdravotníctva rozhodol, že ju prioritne dostane novovytvorená skupina. "Momentálne som rozhodnutý, že "astrou" by sme začali očkovať práve tých ľudí, ktorí sú z kritickej infraštruktúry," vyhlásil Marek Krajčí (OĽaNO). 



Zoznamy ľudí z kritickej infraštruktúry bude mať na starosti ministerstvo vnútra. Koľko ich, alebo aspoň v akých oblastiach pôsobia, je utajené. "Môžem len toľko povedať že ľudí, ktorí pracujú v kritickej infraštruktúre, nie je málo. Nemôžem povedať číslo," odpovedal Krajčí. 



Prvých 38 000 dávok, ktoré dorazia v nedeľu, poputuje s najväčšou pravdepodobnosťou do troch nemocníc, v ktorých budú spomínanú kritickú infraštruktúru očkovať. "Môj predpoklad je, že sa to bude v prvej línii očkovať v troch nemocniciach ministerstva vnútra, a teda Nemocnica sv. Michala v Bratislave a Košiciach a ešte by sme poprosili o pomoc ružomberskú nemocnicu," doplnil Krajčí. 

Pomôcť s očkovaním sú pripravené aj regióny. Štátu chcú podať pomocnú ruku, banskobystrická župa pripravuje vlastné vakcinačné centrá. "Ak štát a vláda v týchto dňoch testuje na pleciach samospráv, tak ani očkovanie nezvládne bez nás," odkázal podpredseda BBSK Ondrej Lunter. 

Do konca februára sú schopní spustiť 10 vakcinačných centier v mestách kraja. "Zriadili sme ich, samozrejme, aj za tým účelom, aby naši občania nemuseli cestovať," vysvetlil primátor mesta Revúca Július Buchta. "Máme priestory, máme kapacity, sme schopní tieto veci zabezpečiť," ubezpečila primátorka mesta Lučenec Alexandra Pivková. 

K iniciatíve sa pripojili aj ostatné kraje a predstavitelia K8 už svoje návrhy predstavili ministerstvu zdravotníctva.

Veľkú novinku oznámila Česká republika

Americká biotechnologická spoločnosť Novavax plánuje v tomto kalendárnom roku vyrobiť miliardu dávok vakcíny proti koronavírusu. Nezanedbateľnú časť by mala vyprodukovať česká dcérska spoločnosť Novavax CZ. Tá sídli v obci Bohumil, asi 40 km východne od Prahy.

V spomenutej záležitosti sa angažuje aj český premiér Andrej Babiš, podľa ktorého by dávky vyrobené v ČR mohli byť k dispozícii v apríli. „Bol vo fabrike, s výrobcom udržiava určitý kontakt a sleduje, do akej miery existuje šanca, že by sa vakcína mohla začať vyrábať,“ vyhlásil na adresu Babiša český minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček.

Ako dodal, pre Česko by to bol veľký úspech. „Samozrejme, nemyslím tým úspech úradov alebo vlády, ale úspech českých vývojárov, vedcov a našich ľudí v továrni,“ podotkol.

Podľa výsledkov klinických testov vo Veľkej Británii, ktoré zverejnili minulý týždeň, je vakcína Novavax účinná na 89,3 %. Spoločnosť uviedla, že analýzy naznačujú takmer 96-percentnú účinnosť vakcíny proti staršiemu typu koronavírusu a takmer 86-percentnú účinnosť proti novým variantom.

Vakcíny by sa mohli vyrábať aj na Slovensku

Vakcíny proti ochoreniu Covid-19 by sa mohli vyrábať aj na Slovensku. Minister zdravotníctva to potvrdil pre portál vZdravotníctve.sk. Na Slovensku by chceli vyrábať najmä vakcíny od Pfizeru či Moderny.

O tejto možnosti podľa Krajčího štát aktuálne rokuje. Paradoxne, na Slovensku máme spoločnosť, ktorá sa vývojom vlastnej vakcíny zaoberá. Od vlády však veľkú podporu nedostala, a tak sa na trh slovenská vakcína tak skoro nedostane.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy