Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Komisia prešetrujúca okolnosti smrti Milana Lučanského začala previerku väznice, v ktorej bol umiestnený
Zdielať na

Komisia prešetrujúca okolnosti smrti Milana Lučanského začala previerku väznice, v ktorej bol umiestnený

PREŠOV / Komisia prešetrujúca okolnosti smrti policajného exprezidenta Milana Lučanského začala s previerkou v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove, v ktorom bol bývalý policajný funkcionár umiestnený. Ako členovia komisie dodali, budú sa zaujímať o priestory, v ktorých bol Lučanský umiestnený, kamerové záznamy, ale aj názory príslušníkov Zboru justičnej a väzenskej stráže (ZVJS).

Zhruba osem hodín trvala previerka špeciálnej komisie zriadenej na vyšetrenie okolnosti úmrtia policajného exprezidenta Milana Lučanského v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove. Počas návštevy si členovia komisie prezreli priestory, v ktorých bol Lučanský umiestnený, a hovorili aj s personálom väznice – referentmi, dozorcami aj lekárkou, s ktorými sa Lučanský stretol. Riaditeľ prešovskej väznice spolu s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou ich zbavili v tejto veci mlčanlivosti. 

Podľa bývalej ministerky vnútra a členky strany Hlas - Sociálna demokracia (Hlas-SD) Denisy Sakovej ich odpovede vniesli väčšie svetlo do niektorých nejasností. „Naopak, niektoré odpovede si trochu navzájom odporovali, a preto sme vyžiadali ešte od pána riaditeľa ďalšie veci, ktoré chceme mať ako podklad pre komisiu. Dohodli sme sa, že si ich najprv naštudujeme v Bratislave a následne sa rozhodne, či opätovne prídeme sem do Prešova do väznice a budeme sa ďalej pýtať, alebo prostredníctvom videokonferencie s technikom sa baviť o tom, čo sa stalo. Takže ešte máme veľa práce pred sebou,“ skonštatovala Saková.

Ako dodala, komisia nemá ucelený pohľad na vec, pretože nedisponuje všetkými podkladmi, ako sú lekárske záznamy a nemá ani kompetencie rozprávať sa s ošetrujúcim personálom nemocníc, kde bol Lučanský hospitalizovaný. „Preto sa spoliehame, ak budeme mať nejaké podnety, tak to určite budeme riešiť s orgánmi činnými v trestnom konaní, pretože ten diapazón informácií oni určite majú, ktorý my nemáme v takej podobe,“ uviedla Saková.

Mariána Kotlebu (Kotlebovci - ĽSNS) podľa jeho slov prekvapilo, že z výpovedí zamestnancov prešovskej väznice vyplynulo, že orgány činné v trestnom konaní si dodnes nevyžiadali zdravotnú dokumentáciu, ani neboli vypočutí zdravotníci tohto zariadenia. Dnešné zistenia komisie podľa poslanca potvrdili, že zásah príslušníkov Zboru justičnej a väzenskej stráže pri nájdení Lučanského bol vykonaný dobre a že incident z 9. decembra nemohol byť pokusom o samovraždu. „Zároveň všetci tí, s ktorými sme my dnes boli v kontakte, úplne jasne vylúčili nejaké samovražedné tendencie generála Lučanského aj vo vzťahu k tomu druhému incidentu. Nehovorím, že vylučujeme to, čo sa stalo teraz definitívne, ale že to jednoducho v tých výsluchoch vylúčili,“ zdôraznil Kotleba.

Odpovede na otázky, s ktorými do väznice išiel, dostal podľa svojich slov aj Milan Laurenčík (SaS). „Na všetky otázky, čo som mal, mi odpovedali. Na druhej strane si musím vyhodnotiť, či tie odpovede mohli byť také, ako som ich dostal, pretože nie som odborník na procesy, ktoré tu môžu byť a ktoré sa tu vykonávajú. Takže ja si zistím na iných miestach, či to mohlo byť tak, ako mi odpovedali,“ informoval po návšteve.

Komisia, ktorá prešetruje smrť policajného exprezidenta Milana Lučanského, mala previerku prešovskej väznice pôvodne naplánovanú na piatok 15. januára. Preložiť ju museli pre pozitívny výsledok testu na ochorenie COVID-19 u jedného z jej členov. Komisiu, pozostávajúcu zo 17 členov, zriadila za účelom vyvrátenia pochybností o smrti bývalého šéfa polície ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Zastúpenie v nej majú okrem koaličných a opozičných poslancov napríklad aj zástupcovia médií, verejnej ochrankyne práv alebo prezidentky.

Dôkazná situácia proti bývalému policajnému prezidentovi Milanovi Lučanskému by dnes vyzerala ešte horšie, než za jeho života. Pre médiá to po vypočutí pred parlamentným ústavnoprávnym výborom skonštatoval prokurátor Peter Kysel, ktorý je dozorovým prokurátorom kauzy Judáš. Dôvodom podľa neho je, že sa k trestnej činnosti priznali ďalší dvaja obvinení.„Popisujú korupčné trestné konanie, do ktorého mal byť zapojený aj pán Lučanský," povedal Kysel. Doplnil, že dôkazný stav je taký, že nemá dôvod meniť názor na dôvodnosť vznesenia obvinenia.

Bývalý prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský zomrel 30. decembra 2020 po tom, ako sa deň predtým v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil o samovraždu. V prvej polovici decembra podstúpil operáciu po tom, ako sa podľa vlastných slov v cele zranil. Lučanský bol väzobne stíhaný pre obvinenie v kauze Judáš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy