Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Problém s očkovaním u starších zaznamenali viaceré krajiny. Dobrou správou je aj nový liek
Zdielať na

Problém s očkovaním u starších zaznamenali viaceré krajiny. Dobrou správou je aj nový liek

BRATISLAVA / Po vykonaní viac než 9 800 PCR testov a 78 600 antigénových pribudlo v stredu do štatistík vyše 3 800 nových prípadov koronavírusu na Slovensku. Celkovo sa zaočkovalo u nás už viac než 115 tisíc ľudí prvou a takmer 5 a pol tisíca druhou dávkou vakcíny. Za včerajší deň však pribudlo aj ďalších 50 obetí. Vláda sa tiež zaoberá aj tým, ako vyriešiť otázku rizikovosti vakcín pre veľmi chorých starých ľudí. Máme však aj dobré správy. Čoskoro by sme mali mať na Slovensku ďalší účinný liek na Covid-19.

Problém s úmrtiami starších ľudí po očkovaní zaznamenali viaceré krajiny. Aj u nás je jedno úmrtie oficiálne spájané s očkovaním. Otázkou ako to vyriešiť, aby sme neriskovali životy naozaj vážne chorých starých ľudí sa zaoberá aj minister.

"Zvažuje, či by práve títo klienti ZSS nemali mať pred aktom očkovania, súhlas, že ich fragilita nie je natoľko závažná, že by vedlajšie účinky nemohli spôsobiť vážne zdravotné problémy," uviedol minister Krajčí.

Šéf infektológov Pavol Jarčuška hovorí, pri ktorých diagnózach by mali ošetrujúci lekári spozornieť a zvažovať či odporučia očkovanie. "Určite je veľký problém akútna onkologická liečba, chemoterapia, imunosupresivna liečba a samozrejme a aj hemokoagulačná liečba," ozrejmil infektológ Jarčuška.

Napriek smutnej správe o úmrtí klienti zariadenia sociálnych služieb v Humennom názor na očkovanie nezmenili. Záujem je stále takmer 100%.

"Vnučka robí na ARO, vraví,  babka, daj sa zaočkovať, aj ja som sa dala. Už sme toľkokrát boli očkovaní pri iných príležitostiach a bolo to dobre," povedala klientka Blažena.

Už teraz prešli lekárskym filtrom a ešte jeden ich čaká. "Potom ešte v deň očkovania každý jeden klient musí byť posúdený," dodáva generálna manažérka zarriadenia Zuzana Fabianová.

Vakcína účinná aj proti britskému a juhoafrickému variantu koronavírusu​


Dobrou správou pri očkovaní je, že spoločnosti Pfizer a Biontech oznámili, že ich vakcína je účinná proti britskému a juhoafrickému variantu koronavírusu. Modifikovať vakcínu začala aj Moderna. Na druhej strane nemecké úrady tvrdia, že vakcínou od firmy Astra Zeneca by sa nemali očkovat ludia starší ako 65 rokov.

A prelomovo začal vakcínovať aj Izrael, zaočkoval zopár detí, keďže sa tam nákaza začala šíriť viac medzi tínedžermi. Zároveň dúfajú, že sa vekové obmedzenie vakcíny zníži z 18 a 16 rokov na 12 rokov. Slovensko sa sústredí na očkovanie 75 a viac ročných. Vakcinácia tejto skupiny zásadne neovplyvní budovanie kolektívnej imunity, odbremení ale zaťažené nemocnice. "Musíme zaočkovať tých ľudí, u ktorých je priebeh infeckie najťažší, lebo tí nám zaťažujú nemocnicný systém," povedal minister zdravotníctva.

Mnohí sa v stredu potešili povoleniu ministra zdravotníctva na používanie Ivermectinu, vo štvrtok minister potvrdil, že svoju nádej vkladá skôr do iného lieku. "Kolchícin je protizápalový liek a ja osobne si sľubujem možno oveľa väčší úspech ako spomenaný Ivermectin," dodal minister zdravotníctva.

"Po podaní tohto lieku došlo približne k polovičnému zníženiu úmrtnosti a asi o štvrtinu sa znížila potreba hospitalizície," hovorí lekár Peter Sabaka.

 Napriek povoleniam ministra pre ivermectin a kolchicin, potrvá ešte nejaký čas, kym sa k nám lieky reálne dovezú. "Odborníci sa musia dohodnúť, akým pacientom a v akej dávke sa poskytne, pretože to nie je liek pre každého," dodal infektológ Sabaka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy