Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva podľa generálnej prokuratúry porušili zákon. Žiada preto nápravu
Zdielať na

Vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva podľa generálnej prokuratúry porušili zákon. Žiada preto nápravu

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR porušil zákon vydaním vyhlášok z 27. decembra 2020. Uviedol to dnes na tlačovej besede generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Generálny prokurátor sa výnimkami hlavného hygienika začal zaoberať bez toho, aby dostal nejaký podnet. Tieto výnimky sa pritom na Slovensku využívajú už dlhé mesiace.  Maroš Žilinka podal protesty hneď dva. Prvý rieši vyhlášku , v ktorej ide o výnimky z izolácie pozitívnych ľudí na covid 19 a výnimky z karantény tých, ktorí prišli do kontaktu s pozitívnymi. Rovnako výnimky pre osoby v osobitnom režime. Sem spadajú poslanci. Tých nahnali do parlamentu medzi sviatkami spolu s pozitívnymi kolegami. Už vtedy to viacerí kritizovali.

Toto je principiálne zlým sígnálom pre verejnosť, ktorú úctivo žiadame, aby dodržiavala pravidlá."Podporiť schôdzu s chorými poslancami je z medicínskeho hľadiska naozaj šialenstvo," vyhlásil opozičný politik Richard Raši. "Celé fungovanie štátu je naozaj papalášske," dodáva Ľuboš Blaha.

"My ohrozujeme vlastné zdravie a je to vnímané ako nejaký prejav papalášizmu," kontruje koaličný poslanec Ondrej Dostál.

Hlavný hygienik výnimku obhajoval s tým, že nejde len o poslancov, ale aj o hasičov či energetikov. Vraj, aby bol zachovaný chod štátu.  Kritikom dnes dal Generálny prokurátor za pravdu. Tvrdí, že Úrad verejného zdravotníctva prekročil svoje právomoci, keď poslancom výnimku udelil.

Zákon o ochrane verejného zdravia totiž nedefinuje, kto a či môže takéto výnimky udeľovať. Hlavný hygienik v tomto podľa Maroša Žilinku nemôže byť nad zákonom.


Protizákonných výnimiek je pritom podľa generálneho prokurátora viac. Napríklad ak pozitívna osoba ide na nákup potravín hoci aj s respirátorom, alebo ak pozitívne osoby pomáhajú v DSSkách. Naopak návšteva lekára, či testovanie generálny prokurátor za výnimku nepovažuje, lebo ide o zdravie.

Druhý protest smeruje proti individuálnym výnimkám na základe žiadosti člena vlády. Najznámejším je tu prípad vicepremiéra Holého, ktorý viackrát navštívil anglicko, bez nutnosti testu či karantény po návrate. Úrad verejného zdravotníctva pritom takýchto výnimiek vydal takmer 9000.

O spomínané tisíce výnimiek mohli požiadať iba členovia vlády. Celé mesiace to ministerstvá využívali vo veľkom. Minister zdravotníctva však osobnú zodpovednosť necíti.  "Necítim. Lebo naozaj ja s týmto nemám nič spoločné," uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Generálny prokurátor konštatuje porušenie zákona pri vydávaní vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva Prokuratúra podala protest na vyhlášku ktorá sa "zvlášť týka aj výnimiek osôb so špecifickým postavením v osobitnom režime."

Toto nariadenie z 27.12. umožňovalo poslancom hlasovať o predĺžení núdzového stavu. ÚVZ bude mať 30 dní na to, aby protestu vyhovel. Podľa jeho slov Úrad verejného zdravotníctva nebol kompetentný na tieto opatrenia a "postupoval nad rámec zákona."

Úrad verejného zdravotníctva v decembrovom stanovisku uviedol, že k novej vyhláške pristúpil na základe "opakovaných otázok a s tým súvisiacich nejasností z praxe."  Druhá vyhláška, ktorou Úrade verejného zdravotníctva porušil zákon je vyhláška z 29.12. Žilinka považuje rovnako problém ordinovanie pozitívnych lekárov. Napriek tomu, že Žilinka, konkrétne kroky, ktoré by mala vláda urobiť nechcel konkretizovať, naznačil, že bude potrebná zmena zákona. 

"Štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v medziach, ktoré určuje zákon," povedal generálny prokurátor s tým, že zákon o ochrane verejného zdravia výnimky v tejto oblasti nepozná.

Pokiaľ ÚVZ protestu prokuratúry vyhovie, podľa Žilinku má 90 dní na to, aby vyhlášky upravil. Pokiaľ sa rozhodne nevyhovieť, generálny prokurátor avizoval podnet na Ústavný súd SR. Výsledky hlasovania v parlamente na základe nezákonnej výnimky však podľa Žilinku takáto situácia neovplyvní. "Spätne sa nedá nič upravovať," dodal.

Krajčí vraví o zodpovednosti ÚVZ, ten tvrdí, že ho o vysvetlenie nikto nežiadal

Minister zdravotníctva označené sporné kroky od generálnej prokuratúry hodil na plecia Úradu verejného zdravotníctva. Na druhú stranu skonštatoval, že sa tým bude zaoberať. "Ja vám úprimne počujem, že to počujem prvýkrát. Ja sa s tým musím oboznámiť a potom vám poviem viac," reagoval na otázku TV JOJ minister Krajčí. Rovnako sa chce oboznámiť s protestom aj Mikasov úrad. Rovnako konštatuje, že nebol dopredu požiadaný o vysvetlenie vyhlášok.  "Úrad verejného zdravotníctva SR sa dôsledne oboznámi s obsahom písomného stanoviska Generálnej prokuratúry SR a následne sa k protestom prokurátora vyjadrí. Úrad verejného zdravotníctva SR nebol Generálnou prokuratúrou SR pri analýze predmetných vyhlášok požiadaný o vysvetlenie príslušných ustanovení ani nebol požiadaný o predbežnú reakciu na jej zistenia," informovala hovorkyňa úradu Dáša Račková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy