Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Na Slovensku bolo zemetrasenie v okolí Handlovej
Zdielať na

Na Slovensku bolo zemetrasenie v okolí Handlovej

HORNÁ NITRA / Na Hornej Nitre sa triasla zem. Desiatky ľudí volali v panike na tiesňové linky. Záchvevy pocítili o 9:16 a podľa ľudí boli intenzívne. Niektorým sa rozhojdali šálky, pohol gauč, či štrngali taniere. Seizmológovia potvrdili, že išlo o zemetrasenie.

Zemetrasenie zachytili Národná sieť seizmických staníc a Lokálna seizmická sieť východné Slovensko. Udalosť mohla byť tiež makroseizmicky, teda bez prístrojov, pozorovaná obyvateľmi okolitých obcí. Ústav má v pláne analyzovať záznamy zo seizmických staníc a údaje o pozorovaných účinkoch.

V tejto súvislosti preto požiadal občanov, ktorí účinky zemetrasenia pocítili, aby čo najskôr vyplnili dotazník zverejnený na ich stránke. "Údaje od každého pozorovateľa sú cenné, a preto je užitočné, aby dotazník vyplnili aj blízki susedia, pokiaľ zemetrasenie pozorovali,“ objasnili. Dodali, že tieto informácie prispejú k výskumu zemetrasení a ich účinkov na území Slovenska.


"Triasli sa poháriky a bolo počuť takú silnú ranu. Bol som v kuchyni, keď začali hrkotať riady. Mal som hodinu a celý počítač sa triasol." takto opisovali chvenie zeme ľudia na viacerých miestach Hornej Nitry. Najskôr si mysleli, že niečo vybuchlo. Krátko pred desiatou sa však o slovo prihlásili seizmológovia. "Došlo k zemetraseniu, magnitúdo 3,2," informuje  seizmológ Kristián Csicsay. 

Zemetrasenie malo podľa odborníkov epicentrum v Novej Lehote, asi 3 kilometre pod zemou. Zem sa teda triasla rovno pod nohami baníkov, ktorí práve ťažili uhlie. Napriek tomu pokračovali v práci. Nedošlo tu k žiadnej mimoriadnej udalosti.

Zem sa triasla nielen v Handlovej, ale aj v Prievidzi a v desiatkach ďalších obcí. Ľudia v panike volali na tiesňové linky. "Mestská polícia zaznamenala viacero volaní obyvateľov, ktorí zaznamenali vibrácie," informuje mestský policajt z Prievidze Vít Zajac. 

Seizmológov tento jav neprekvapil. Podľa nich v tejto oblasti už zemetrasenia zaznamenali. "Nepatrí medzi aktívne zóny, ale v minulosti boli aj tam zemetrasenia," hovorí Csicsay. Dnešné zemetrasenie okrem množstva vyľakaných ľudí nespôsobilo žiadne materiálne škody. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy