Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Návštevníci Malého Dunaja sa sťažujú na neznesiteľný zápach. Do rieky vyteká močovka
Zdielať na

Návštevníci Malého Dunaja sa sťažujú na neznesiteľný zápach. Do rieky vyteká močovka

POVODIE MALÉHO DUNAJA/ HURBANOVA VES / Návštevníci povodia Malého Dunaja sa sťažujú na zápach, ktorý sa šíri v blízkosti Hurbanovej Vsi. Do rieky vyteká znečistená odpadová voda, ktorú tam vypúšťa čistička odpadových vôd. Podľa inšpekcie životného prostredia je čistička, na ktorú je napojená kanalizácia okolitých obcí, dlhodobým problémom. Ten aj napriek mnohým sankciám stále pretrváva.

Močovka tečúca priamo do rieky či neznesiteľný zápach, z ktorého je človeku zle. Aj to sú slová miestnych, ktorí sa už dlhodobo sťažujú na odpadovú vodu z neďalekej čističky. Z jej vyústeného objektu vyteká hnedá kalná voda a na hladine sa tvorí čistiarenský kal. Na tento problém už dlhodobo upozorňujú miestni rybári. "Ten smrad sa tiahne od tohto priestoru, až po tu ďalšiu zákrutu. To sa fakt nedá vydržať. To je neuveriteľný zápach. Na sociálnej sieti máme stránku a tam som to tiež opisoval tento problém a oni písali, že to nikto nerieši," hovorí rybár Jozef.

Na vec sa pozreli aj pracovníci Okresného úradu v Dunajskej Strede

Bolo to ešte v minulom roku, kedy reagovali na podnet verejnosti. "Prevádzkovateľa vyzvali na predloženie analýz vzoriek vypúšťanej vody počas 8 mesiacov minulého roku, na základe ich výsledkov zistili, že v niektorých ukazovateľoch došlo k prekročeniu povolených koncentrácií," informuje hovorkyňa Ministerstva vnútra SR. 

Problém z odpadovou vodou pretrváva už niekoľko rokov

Podľa Slovenskej inšpekcie životného prostredia je samotná čistička v nevyhovujúcom stave a v minulosti čelila viacerým sankciám. "SIŽP eviduje chronicky opakujúce sa problémy s ČOV Hubice. My sami sme tam vykonali kontrolu už v roku 2017 a tak isto aj v roku 2019. Bolo zistené vypúšťanie odpadových vôd v rozpore s povolením. Za tieto skutky bola prevádzkovateľovi dva razy uložená sankcia," hovorí riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo. 

A to v hodnotách 8 až 12 000 eur. Podľa inšpekcie mal vtedy prevádzkovateľ čističky predstaviť opatrenia, ktoré by mohli pomôcť. Čistička je totižto hydraulicky a látkovo preťažená, nakoľko je na ňu napojených viacero obcí. Podľa jeho slov sa ale spoločnosť snaží tento problém vyriešiť. "V decembri 2019 nám bolo vydané právoplatné stavebné povolenie na rekonštrukciu čistenia odpadových vôd Hubice, ktorého cieľom je riešenie daného problému. Následne naša spoločnosť podala žiadosť o dotáciu z ENVIROFONDU na daný projekt. Keďže do konca roka 2020 sme nedostali odpoveď, v decembri 2020 sme podali žiadosť opätovne a veríme, že budeme úspešní," stanovisko ČOV Hubice. 

"My teraz v rámci riešenia tohto mimoriadneho zhoršenia vôd zvoláme aj pracovnú skupinu, za účasti okresného úradu ako povoľovacieho orgánu a teda budeme zisťovať či tie nápravné opatrenia, ktoré nám ohlásili boli vykonané, do akej miery boli účinné a v prípade to neskôr zohľadníme aj pri uložení sankcie," hovorí Jenčo. Jej horná hranica tvorí sumu až 165 000 eur. Prevádzkovateľ predstavil aj nové plány. Ako riešenie vidí
vybudovanie novej čističky, vďaka ktorej by tá v Hubiciach už nemala byť preťažená a prečistenie odpadovej vody by mala už zvládnuť. "Daný projekt je v štádiu vypracovania projektovej dokumentácie a bude realizovaný z Eurofondov," stanovisko ČOV Hubice. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy