Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Matovič po výsluchu na NAKA: Hovoril som svoje pocity, že som zrejme bol objektom niekoho
Zdielať na

Matovič po výsluchu na NAKA: Hovoril som svoje pocity, že som zrejme bol objektom niekoho

BRATISLAVA / Premiér Igor Matovič vo štvrtok ráno vypovedal na Národnej kriminálnej agentúre. Dôvodom je jeho sledovanie.

Igor Matovič sa na policajnom prezídiu v Bratislave zdržal viac ako dve hodiny. Rozprával podrobnosti, ktoré si mal pamätať zo svojho sledovania. To sa malo odohrávať v čase, keď bol ešte opozičný politik v roku 2015. Podľa vyšetrovania kauzy Očistec mal mať na jeho sledovaní a sledovaní iných opozičných politikov, nitiransky oligarcha Norbert Bödör. 

"Hovoril prevažne o svojich pocitoch, o svojich pozorovaniach," uviedol Miroslav Zobák, advokát Roberta Krajmera.  
"Nič sme sa nedozvedeli, len to čo sa píše v novinách," povedal obhájca Petra Hraška, Ľubomír Hlbočan.

Matovič v tejto veci vystupuje ako poškodený, pri novinároch sa nepristavil a svoj výsluch na polícii nekomentoval. 

Matovič: Chceli ma zdeptať, aby som odišiel z politiky

Igor Matovič v rozhovore pre televíziu JOJ uviedol, že bude spolupracovať s políciou a vypovedať pôjde vždy, keď ho zavolajú. "Nie je to príjemné, keď idete vypovedať o niečom, čo ste dlhé roky tušili, že vás jednoducho mafia, ktorá bola vo vedení štátu a ktorá má ľudí vo vedení polície, že vás dlhé roky sledovala," uviedol pre TV JOJ Matovič. 

Na otázku, či sa ho pýtali na niečo, čo nečakal, odpovedal takto: "Nie, ja som iba hovoril svoje pocity, čo som za tie roky sledoval, že zrejme som objektom niekoho. Za tie roky som sa snažil naučiť žiť tak, že kašlem na nich. Jednoducho vytesniť to zo svojho života, lebo ich cieľom bolo ma zdeptať, aby som odišiel z politiky," dodal Matovič.

Sledovanie vtedajšieho bývalého opozičného politika Igora Matoviča mal mať podľa informácií TV JOJ Norbert Bödör. O záujme Bödöra boli informovaný Gašpar, Krajmer a Hraško. Pokyn na sledovanie údajne dal bývalý šéf NAKA Hraško. Tí sú zdržaní od policajnej akcie Očistec. Podľa informácií TV JOJ obvinenie Gašpara, Krajmera, Slobodníka aj Zlochu súvisí aj so sledovaním Daniela Lipšica a premiéra Igora Matoviča. O prípade sme písali v novembri.  Medzi obvinenými je aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik či operatívec Bobocký.  Ďalšími obvinenými majú byť podľa informácií TV JOJ Milan Žáčik aj Milan Mihálik. 

Podľa medializovaných informácií sa pred pár dňami zúčastnil výsluchu aj bývalý člen NAKA Ivan Bobocký. Ten je stíhaný na slobode a ku skutkom sa mal priznať.

Takzvaní vykonávači sú rozdelení do dvoch skupín. Expolicajti Vorobjov a Mihálik, ktorí sa mali sústrediť najmä na novinárov. A napokon Bobocký a Milan Žáčik, nasadení na nepohodlných politikov - ktorých policajti vypočuli tento týždeň.


Ilegálne monitorovanie politikov sa malo odohrávať na základe informácií o pohybe Matoviča a Lipšica, ktoré dostali spolu so sledovacím zadaním. Napríklad sadnúť si do kaviarne, ktorú navštevovali. Sledovať a počúvať, čo sa deje.  "To bol práve čas pred voľbami v roku 2016, kedy začala NAKA účelové trestné stíhania v daňových veciach Igora Matoviča. Ja som ho v tých veciach vtedy zastupoval," povedal advokát Daniel Lipšic.

Premiér Igor Matovič dnes na policajnom prezídiu strávil niečo cez dve hodiny. S novinármi však nijako nekomunikoval.  Matovič sa v minulosti vyjadril, že práve v čase, keď sa malo odohrávať jeho sledovanie spolu s manželkou Paulínkou doma sledovali zmeny. Veci vraj neboli na svojom mieste a niektoré dokonca chýbali.


Pre predsedu vlády Matoviča je to zrejme na najbližšie obdobie jeho posledný výsluch v tejto veci. Aj keď ako sám tvrdí, s vyšetrovateľmi je pripravený spolupracovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy