Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vláda zabudla na dva dni bez sprísneného zákazu vychádzania. Problém riešila dodatočne
Zdielať na

Vláda zabudla na dva dni bez sprísneného zákazu vychádzania. Problém riešila dodatočne

BRATISLAVA / Pri nedávnom prijímaní protipandemických opatrení sa našej vláde podarilo "zabudnúť" na dva dni. Zákaz vychádzania tak oficiálne platil do 7. februára, no 25. a 26. januára nie.

Hoci ešte ráno bolo na programe len 7 bodov, ministri sa zaoberali trinástimi návrhmi zákonov. Rokovalo sa aj o sčítaní obyvateľstva, ktoré sa začne už 15. februára, a preto bolo potrebné zmeniť zákon. Pre ľudí, ktorí nie sú vybavení napríklad počítačom budú po novom pomáhať asistenti. Nakoľko epidemiologická situácia sa stále nezlepšuje, tento krok sa posúva až na jeseň. Títo pracovníci budú mať so sebou špeciálny preukaz.

Minister hospodárstva pripravil manuál pre testovanie firiem a hovorí sa aj o zabezpečení pokrytia internetu do vyžadujúcich regiónov z dielne ministerky Veroniky Remišovej. Ministri by sa taktiež mali zaoberať aj problémom z problémového víkendu, kedy vypadli z výnimky vychádzania dátumy 25. a 26. január. Ako tvrdia vrcholní predstavitelia, jedná sa len o technickú chybu, ktorú  odstránili. Zákaz vychádzania tak potrvá do 7. februára.

Kabinet na svojom rokovaní 31. decembra 2020 rozhodol, že od 1. januára 2021 od 5:00 bude platiť zákaz vychádzania, ktorý potrvá do nedele 24. januára. Cez víkend prijal kabinet uznesenie, na základe ktorého mal platiť zákaz vychádzania od stredy 27. januára do nedele 7. februára.

Školy sa zatiaľ neotvoria 

Minister školstva pred rokovaním vlády potvrdil zhodu o tom, že deti sa budúci týždeň nevrátia do školských lavíc. Hraničným termínom je 1. február, kedy by sa mal začať platiť covid automat. "Ten by nám umožnil za určitých podmienok otvárať prvý stupeň a následne v priebehu ďalších týždňov aj druhý stupeň,“ dodal Gröhling.

Otváranie škôl ovplyvní aj celoplošný "skríning". Minister dodal, že prvou témou z hľadiska otvorenia protiepidemiologických opatrení bude práve školstvo. Deti by mali byť testované antigénovými testami, kloktacia metóda je zatiaľ v nedohladne, no minister verí, že do otvárania škôl by mali byť tieto testy k dispozícii. Rokuje sa taktiež aj o menej bolestivej metóde výtera z prednej časti nosa. "Riešime viacero variant aby sme mohli odbremeniť zdravotníkov a vedeli pustiť celý systém," konštatuje Gröhling. Testovanie bude podmienené vstupom do školy pre druhý stupeň stredných škôl.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy